RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Štrajk upozorenja prosvjetnih radnika u SBŽ: Nivo znanja učenika koji izlaze iz srednjih škola je više nego katastrofalan

Napisano 18.08.2017. 23:25

Štrajk upozorenja prosvjetnih radnika SBŽ-a, koji je najavljen za prvi dan nove školske godine, iznuđen je od županijske Vlade, naveli su sindikati obrazovanja SBŽ-a u otvorenom pismu upućenom roditeljima.

U pismu je istaknuto da je Vlada SBŽ-a u posljednjih nekoliko godina donijela brojne zakonske akte te da je dosta njih polovično prepisano iz susjedne Hrvatske.

"Ovim je aktima Vlada, umjesto da digne nivo obrazovanja u SBŽ-u, napravila suprotan efekt. Nivo znanja učenika koji izlaze iz srednjih škola je više nego katastrofalan. Vlada je ovim aktima natjerala da se razina znanja dovoljnog za prolaz učenika sroza ispod svakog nivoa. Bitna je kvantiteta, a ne kvaliteta. Bitno je da što više učenika završi srednju školu, a koliko će znati, to je praktično nebitno", istaknuto je, među ostalim, u pismu.

Kako se dalje navodi, nepotpisivanjem kolektivnog ugovora želi se srozati socijalni, ekonomski i svaki drugi položaj nastavnika i profesora.

"Već sada imate situaciju da inženjeri i magistri u privatnom sektoru, kao i u nekim javnim poduzećima, imaju daleko veća primanja nego u prosvjeti. Kolektivnim ugovorom ponuđenim od Vlade SBŽ-a žele se još više obezvrijediti pozicije nastavnika i profesora tako da ona postanu interesantna još samo onima koji su svoje diplome 'stekli' na univerzitetima sumnjivih karaktera. Tek tada bi naša djeca izlazila iz osnovnih i srednjih škola, a da ne bi znala ni koliko je dva plus dva", dodaje se u otvorenom pismu.

Sindikati su naglasili da nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola u SBŽ-u, putem kolektivnog ugovora, ne traže povećanje plaća, nego minimum za prosvjetne radnike.

"Time bi se barem u jednom domenu zaustavila erozija obrazovanja u SBŽ-u. Ako želite da i vaša djeca sutra znaju čitati i pisati, te da budu obrazovana, imajte razumijevanja za našu borbu i nastojanja", navedeno je u pismu sindikat obrazovanja u SBŽ-u.


Nema komentara

Anketa

Ustavi