RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Stranke okupljene oko HNS-a tražit će mjesto ministra branitelja FBiH

Napisano 08.11.2014. 11:52
HVO

Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora, predvođenje HDZ-om BiH, u pregovorima o formiranju budućih vlasti tražit će, između ostalog, i da napokon Hrvat koji je odraz legitimne volje hrvatskog naroda sjedne na čelno mjesto u Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata.

S obzirom kako su ove stranke, ali i veliki broj braniteljskih udruga proizišlih iz HVO-a, ogorčeni ponašanjem aktualnog ministra i procesom revizije, stava su kako se takve stvari ne smiju više nikada ponoviti.

- Zbog ponašanja aktualnog ministar Zukana Heleza kada su u pitanju prava branitelja i braniteljske populacije te općenito stav o Domovinskom ratu, smatram kako bi najbolje bilo da stranke okupljene oko HNS-a dobiju mjesto federalnog ministra za pitanja branitelja, kazao nam je Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ-a BiH.

 

Mjesto ministra

Također, kaže kako će oni u pregovorima zastupati taj stav, jer bi to bilo najbolje rješenje ako se uzme trenutačna situacija u ovoj oblasti. Ipak, i on kaže kako će se o tome još razgovarati s drugim strankama kako bi se s njima pokušao naći zajednički jezik i o ovoj temi. Uz navedene probleme, nemalo puta do sada su predstavnici dvaju HDZ-ova i braniteljskih udruga upozoravali na malu zastupljenosti Hrvata na odlučujućim mjestima unutar Ministarstva za pitanja branitelja FBiH pa bi i s te strane bilo od velike važnosti da Hrvat postane ministar. Ako pogledamo samo zadnja dva mandata u Vladi FBiH, oba puta su ovo mjesto dobili Bošnjaci. Poslije izbora 2006. godine na mjesto ministra izabran je Zahid Crnkić (SDA), dok je nakon izbora 2010. ministar postao Zukan Helez (SDP). Tijekom ova mandata, dakle, punih osam godina, od braniteljske populacije HVO-a stizale su brojne pritužbe na rad resornog ministarstva.

 

Stavovi branitelja

Upravo zbog toga i branitelji pozdravljaju inicijativu da mjesto ministra pripadne Hrvatima, kako bi se počelo rješavati nagomilane probleme koji muče ovu populaciju. Preciznije, traže da se svi branitelji, bilo da dolaze iz HVO-a ili Armije BiH, tretiraju na jednak i pošten način, da se prekine s diskriminacijama bilo kojeg branitelja na prostoru Federacije. Nadalje, jasno kažu kako su za braniteljsku reviziju, ali kako se ona napokon mora vratiti u okvire zakona i Ustava te se moraju početi poštivati presude Ustavnog suda FBiH. Isto tako, jedna od temeljnih okosnica izbornog programa stranka okupljenih oko HNS-a je bilo vraćanje digniteta svim braniteljima te da se ponište sve nelegalne odluke vezane za braniteljsku reviziju. Sudeći prema najavama, od toga se neće odustati niti milimetra.

DL


Nema komentara

Anketa

Ustavi