RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SUSRET SVEĆENIKA BOSNE I HERCEGOVINE NA KUPRESU

Napisano 01.06.2010. 09:26

U srijedu, 2. lipnja s početkom u 10 sati u župnoj crkvi na Kupresu održat će se jednodnevni Susret svećenika Bosne i Hercegovine. Osim svih biskupa Bosne i Hercegovine, apostolskog nuncija u BiH nadbiskupa Alessandra D'Errica te dvojice franjevačkih provincijala iz Sarajeva i Mostara, očekuje se sudjelovanje oko 350 svećenika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine kojima će se pridružiti i svi svećenici iz Kotorske biskupije na čelu sa svojim biskupom mons. Ilijom Janjićem. Na Susretu, koji je prvi ovakve vrste, sudjelovat će i nekoliko grkokatoličkih svećenika koji skrbe za svoje vjernike u BiH.
 
Prigodnu riječ na početku Susreta, a u okviru molitve Trećeg časa, uputit će predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki. Razmatranje o svećeništvu i pastoralu imat će generalni vikar Banjolučke biskupije mons. dr. Anto Orlovac dok će prigodnu pripravu za sakrament pomirenja predvoditi provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran. Molitvu krunice, tijekom koje će svećenici razmišljati o otajstvima svjetla, animirat će župnik iz Studenaca don Ivo Šutalo. Svečano Euharistijsko slavlje predslavit će nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić koji će na početku uputiti prigodnu riječ dok će homiliju izreći predsjednik Vijeća za kler BK BiH mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkaljski. Nazočnim biskupima i svećenicima će se na kraju Mise obratiti nuncij D'Errico te kao predstavnik Svetog Oca podijeliti apostolski blagoslov. Susret će bit završen uz zajednički objed i druženje.
 
Biskupska konferencija Bosne i Hercegovini priređuje ovaj duhovni susret svih svećenika koji djeluju u ovoj partikularnoj Crkvi u Bosni i Hercegovini u duhu poziva pape Benedikt XVI. i Kongregaciju za kler, da što smislenije odjelotvori Svećeničku godinu na teološkoj i duhovnoj razini. „Biskupi koji ovo organiziraju žele svim svećenicima, kao svojim prvim suradnicima, i na ovakav način izreći iskrenu zahvalnost za svu vjernost Evanđelju, trud i znoj koji ulažu u vinogradu Gospodnjem za opće dobro Crkve. I da se svi, i biskupi i prezbiteri, pokažemo kao autentični zajedničari sa Svetim Ocem zahvaljujući mu za ovu Svećeničku godinu“, napisao je biskup Perić kao predsjednik Vijeća za kler u prigodnom vodiču.
 
/KTA/


Nema komentara

Anketa

Ustavi