RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SVAKI 50. UČENIK OSMOGA RAZREDA, 2 POSTO NJIH IZ ŽEPČA NE ŽELI NASTAVITI ŠKOLOVANJE

Napisano 25.05.2010. 11:42

Služba za zapošljavanje Žepče ima podatke o deficitamim zanimanjima - šivač tekstila, šivač kože, tesar, zidar, ratar, voćar...

Anketa je obuhvatila 504 učenika 8. razreda od ukupno njih 547

Zajedničkom suradnjom općinske uprave, Službe za zapošljavanje, gospodarskih poduzeća te ravnatelja srednjih škola, u Žepču je održan sastanak o usklađivanju srednjeg stručnog obrazovanja s realnim potrebama tržišta rada. Svrha je bila identificirati deficitarna zanimanja i pokušati potaknuti učenike da prilikom daljnjeg školovanja biraju zanimanja za kojima vlada potražnja na tržištu rada. Budući da Služba za zapošljavanje Žepče ima podatke o deficitarnim zanimanjima kao što su šivač tekstila, šivač kože, tesar, zidar, građevinski stolar, ratar, voćar, u suradnji sa žepačkim osnovnim školama provela je anketu među učenicima osmih razreda kako bi se doznale njihove želje za odabirom budućih zanimanja. Anketa je obuhvatila 504 učenika osmih razreda, od ukupno njih 547 koliko ima ove školske godine na području općine Žepče.
 Na pitanje 'Želite li pohađati srednju školu i koju bi pohađali, njih 69,50 posto je odgovorilo da žele upisati četverogodišnju školu s mogućnosti daljnjeg studiranja, 28,5 posto izabralo je trogodišnju školu, dok 2 posto učenika ne želi nastaviti školovanje. Među učenicima koji će upisati trogodišnja zanimanja, nema zanimanja za deficitarna zanimanja. Razlog za to je zakašnjela informacija o novim zanimanjima iz škola, ali i nedovoljna promocija među učenicima. Jedan od problema je nedostatak stručno osposobjjenog kadra za deficitarna zanimanja, što je razloga da se s početkom sljedeće školske godine usporedo radi na planskom upisu učenika i profiliranju stručnog nastavnog kadra. Da bi se ovo moglo riješiti, potrebna je suradnja svih institucija kako bi se zajednički školovali mladi koji bi imali budućnost, a ne koji će po završetku školovanja postati dio statistike na Službi za zapošljavanje, zaključak je.


Nema komentara

Anketa

Ustavi