RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Svečano otvorena vojna vježba OS BiH, EUFOR-a i organa za provođenje reda

Napisano 03.09.2018. 23:25

Ceremonijom postrojavanja jedinica, kojoj su prisustvovali ministrica obrane BiH Marina Pendeš i zapovjednik EUFOR-a ALTHEA generalbojnik Martin Dorfer, danas je svečano otvorena vojna vježba "Brzi odgovor 2018" u bazi Butmir u Sarajevu.

Vježbu izvode Oružane snage BiH, organi za provođenje zakona i EUFOR, a riječ je godišnjoj planskoj vježbi koja je primarno orijentirana za uvježbavanje određenih radnji i procedura vezanih za operacije podrške miru i podršku stabilnom i sigurnom okruženju u BiH, a OSBiH ove godine sudjeluju u vježbi s oko 55 pripadnika, pješadije i jednom helikopterskom posadom.

Pendeš je istaknula da će u Ministarstvu obrane BiH iskoristiti ovu vježbu da unaprijede nivo interoperabilnosti jedinica Oružanih snaga BiH, kao i uvježbavanje operativnih procedura s pripadnicima oružanih snaga iz država članica EU i država članica NATO-a.

Zahvalila je svim pripadnicima EUFOR-a, a posebno generalu Dorferu, na uloženim naporima u organizaciji vježbe, kao i na pozivu pripadnicima Oružanih snaga BiH da rame uz rame sa svojim kolegama iz EUFOR-a i Ministarstva sigurnosti BiH sudjeluju na njoj.

General Dorfer je rekao da se, nakon uspješno provedene vježbe prošle godine, ove godine ponovo okupljaju bh. organi za provođenje zakona, OSBiH i EUFOR kako bi svi uvježbavali svoje planove za izvanredne situacije, kao i sposobnosti da jedni drugima pruže potporu.

- Vježbama brzi odgovor provjeravaju se složeni mehanizmi za aktivaciju naših rezervnih snaga i njihova integracija sa snagama koje su raspoređene u području operacija. Činjenica da su sa nama na ovoj svečanosti i naše Rezervne snage iz Velike Britanije i Taktička pričuvna bojna iz sastava NATO snaga na Kosovu pokazuje da mehanizmi aktivacije i integracije funkcioniraju - dodao je general Dorfer.

Pojasnio je da poslije vježbe austrijska satnija ostaje u bazi Butmir da preuzme dužnost od mađarske satnije, a satnije iz Velike Britanije ostaje jedan kraći period zbog boljeg upoznavanja sa situacijom, i kombinirane obuke s OSBiH.

Vježba će biti održana od 3. do 7.rujna 2018. na lokacijama: Međunarodni aerodrom Sarajevo, Pazarić, Kalinovik, Dubrave-Tuzla, Mrkonjić Grad, Brčko Distrikt.


Nema komentara

Anketa

Ustavi