RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tijekom peticije ''Stop majorizaciji Hrvata u BiH'' prikupljena 142.345 potpisa

Napisano 04.03.2011. 09:26
Stop majorizaciji

Za petnaest dana potpisivanja peticije ''Stop majorizaciji Hrvata u BiH'' u Federaciji BiH i distriktu Brčko prikupljeno je 142.345 potpisa - priopćili su iz Organizacijskog odbora za provedbu peticije.

Predsjednik Organizacijskog odbora Nikica Tomić rekao je kako će peticija s pečatima i potpisima 13 udruženja među kojima su ona proistekla iz prošlog rata, studentska, politička, te intelektualaca, biti poslana na adrese OHR-a, PIK-a, EU komisije, Europskog parlamenta, UN, političkih stranaka u BiH, parlamentaraca i vlada.

Prema Tomićevim riječima, najviše potpisa prikupljeno je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji - 42.972 potpisa, a najmanje u Goraždu 57. Tomić kaže kako su peticiju potpisali i predstavnici bošnjačkog i srpskog naroda, koji su, kako kaže, prepoznali ugroženu poziciju Hrvata u BiH. Tome u prilog ide i podatak da je u Zeničko-dobojskoj Županiji prikupljeno 11.708 potpisa.

Predstavnici udruženja rekli su kako je više od 142 tisuća glasova pokazuje ogorčenost hrvatskog naroda nepovoljnom pozicijom u kojoj se nalaze u BiH.

''Očekujemo od svih relevantnih predstavnika međunarodne zajednice kako u BiH tako i izvan nje, ali i svih legitimnih predstavnika bošnjačkog i srpskog naroda da svojim djelovanjem pokazati da uvažavaju volju hrvatskog naroda i da se zaustavi svaka daljnja majorizacija i grubo kršenje temeljnih ljudskih i kolektivnih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH'', naveli su iz Organizacijskog odbora.

Organizacijski odbor za provođenje peticije ''Stop majorizaciji Hrvata u BiH'' zatražio je i da se u najkraćem mogućem roku konstituira vlast od legitimno izabranih predstavnika sva tri konstitutivna naroda. Peticija je, sudeći po broju prikupljenih potpisa, uspjela. No, ostaje pitanje što dalje, odnosno znače li prikupljeni potpisi, osim organizatorima i samim potpisnicima, nešto onima koji odlučuju o sudbini i položaju hrvatskog naroda u BiH, uključujući i hrvatske političare koji svakako pripada dobar dio “zasluga” za sadašnji položaj Hrvata u BiH!


Nema komentara

Anketa

Ustavi