RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tog dana poginulo je i svirepo ubijeno 112 hrvatskih branitelja i civila, a 20 tisuća ih prognano

Napisano 09.06.2011. 09:43

Obilježavanje – Povodom osamnaeste godišnjice početka velikog stradanja Hrvata Travnik

Tog dana poginulo je i svirepo ubijeno 112 hrvatskih branitelja i civila, a 20 tisuća ih prognano

■ Cvijećem, upaljenim svijećama i molitvom počelo je obilježavanje progona i stradanja Hrvata Travnika
■ Upaljeno je 127 svijeća u spomen na toliko poginulih i ubijenih žitelja

Cvijećem, upaljenim svijećama i molitvom u srijedu je počelo obilježavanje osamnaeste godišnjice progona i stradanja Hrvata Travnika, najvećeg u višestoljetnoj povijesti. Naime, 8. lipnja 1993. godine, iznenada, brojčano daleko nadmoćnije oružane snage Armije BiH, potpomognute većim brojem mudžahedina, napale su postrojbe HVO-a, dotadašnjeg saveznika u borbi protiv srpskog agresora. Tog 8. lipnja i idućih nekoliko dana potisnuli su ih na plato Vlašića (tada pod nadzorom srpskih snaga) i u Lašvansku dolinu.

Pobijeni branitelji

Samo tog tragičnog dana poginulo je i svirepo ubijeno 112 hrvatskih branitelja i civila, a do sredine lipnja s područja travničke općine prognano je blizu 20 tisuća Hrvata, a njihovi domovi i gospodarski objekti su opljačkani i u najvećem broju srušeni ili zapaljeni. A o kakvoj se represiji i zulumu radilo, ilustrira i činjenica da su Hrvati, vojnici i civili, pred najezdom dotadašnjeg ratnog saveznika bježali Srbima protiv kojih su se do tada zajedno borili. Do kraja rata ukupno je poginulo i ubijeno 427 branitelja pripadnika travničkog HVO-a i 124 hrvatska civila.

Spomen na poginule

U povodu osamnaeste godišnjice početka velikog stradanja Hrvata Travnika i u spomen na 127 poginulih, ubijenih i nestalih župljana travničke župe Brajkovići, otkriveno je lijepo spomen-obilježje, rad akademskog kipara iz Novog Travnika Zdenka Jurišića. To su učinile Sarafina Lauš, koja je tog 8. lipnja izgubila tri sina i supruga te Kata Barač, majka dvojice poginulih sinova.

Uz novoizgrađeno spomen-obilježje upaljeno je 127 svijeća u spomen na isto toliko poginulih i ubijenih žitelja župe Brajkovići, u koju se, do sada, vratilo manje od 500 od predratnih pet i pol tisuća župljana. Rodbina, prijatelji, suborci, predstavnici općinskih i županijskih udruga, predstavnici političke i izvršne vlasti, položili su cvijeće uz spomen-obilježje na Ovnaku.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi