RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Tradicija Kuprešaka duga je više od stoljeća

Napisano 04.07.2010. 10:34

Tradicija Kuprešaka duga je više od stoljeća
14 ansambala s više od 600 izvođača upriličilo je na gradskom trgu splet igara iz raznih krajeva
 
Središnjeg dana CIOFF Međunarodnog festivala izvornog folklora "Dani kosidbe - Kupres BiH 2010." kulturno-umjetnička društva iz zemlje i inozemstva zasjala su u punom sjaju.

Više od 600 izvođača
U nazočnosti velikog broja žitelja Kupresa i posjetitelja iz drugih gradova, 14 ansambala s više od 600 izvođača upriličilo je na gradskom trgu splet igara iz različitih krajeva BiH, Hrvatske, Mađarske i Turske. Osim ansambala iz Budimpešte, Istanbula i Slavonskog Broda, nastupili su KUD Napredak (Kupres), KUD Drvar, KUD Sloga iz Lukavca, KUD Aladinići-Dubrave iz Stoca, HKUD Sitni tanac iz Šujice, KUD Seljačka sloga iz Vidovica kod Orašja, KUD Hrvatska sloga iz Prozor-Rame, KUD Donja Rama, HKUD Kamešnica iz Podhuma kod Livna, KUD Rudine iz Vidoša kod Livna, KUD Podinarje iz Lištana kod Livna, HKUD Sarajlije iz Tomislavgrada.
Navečer je upriličen potpuno novi koncert u dvorani Hrvatskog doma kulture. Praznik za oči i uši nazočnima su upriličili gosti iz Turske, Mađarske i Hrvatske, te Napredak iz Kupresa i Drvar.
U manjoj dvorani Doma kulture priređena je etnografska izložba krajeva iz kojih su ta društva došla. Jučerašnji je, pak, dan protekao u znaku malonogometnog turnira te međunarodnog paragliding natjecanja u preciznom slijetanju. Upriličena je i konjska galopska utrka domaćih grla.

Kupres-22

Kupres-33

Na prostoru Strljanice središnje zbivanje vezano uz kosidbu održava se danas u 14.30 sati.

Danas kosidba
Tradicija je to kupreških gorštaka dulja od jednog stoljeća, no tradicionalnih kosaca je sve manje. Svečano otvorenje predviđeno je za 12 sati. Za nadmetanje kosaca prijavili su se natjecatelji iz Kupresa i susjednih općina, a uspostavljen je i kontakt s Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit u Republici Hrvatskoj, koji je također organizirao sličnu manifestaciju – Povratak starih kosaca na Velebit – te će dvojica prvoplasiranih sudjelovati i u nadmetanju na Kupreškoj visoravni.

Prije tog natjecanja bit će upriličene seoske sportske igre, bacanje kamena s ramena, skok u dalj "s mista“, pješačke utrke te potezanje konopa, a u 16 sati, također danas predviđene su međunarodne konjičke galopske utrke. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi