RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Travnik je proteklog vikenda bio domaćin tradicionalne Pete smotre duhačkih / puhačkih orkestara

Napisano 21.06.2010. 09:56

TRAVNIK - Održana smotra duhačkih / puhačkih orkestara

Više od 200 glazbenika izvelo kompoziciju “Moja domovina"

Sudjelovalo osam orkestara - Svaki orkestar u Centru za kulturu izveo svoj kratki program

Travnik je proteklog vikenda bio domaćin tradicionalne Pete smotre duhačkih / puhačkih orkestara KSB, na kojoj su sudjelovali i orkestri iz drugih krajeva BiH. Sudionici su najprije prodefilirali duž Bosanske ulice, a nakon toga svi zajedno na Trgu grada Leipziga izveli su kompoziciju „Moja domovina" Josipa Skrašeka.

Dirigentica Ana

- U povodu Svjetskog dana glazbe i našeg rođendana, jer Glazbeno društvo Travnik slavi 129 godina postojanja, realizirali smo ovu Smotru. Sudjelovalo je osam orkestara sa više od 200 članova. Tu su orkestri iz Živinica, Livna, Zenice, Nove Bile, Travnika i drugih gradova. Pored defilea kroz grad, svaki orkestar nastupio je u Centru za kulturu Travnik gdje su izveli svoj kratki program, koji sadrži djela klasične glazbe, evergreene i popularnu glazbu - kazao nam je Ešref Kozarić, tajnik Glazbenog društva Travnik.
 
Gradska limena glazba Livno već nekoliko godina sudjeluje na Smotri u Travniku. Ove godine, prvi put, predvodila ih je dirigentica Ana Čavar.
- Limena glazba u Livnu postoji već 105 godina. Sada imamo 30 članova i to je uglavnom mlađa populacija. Imali su nedavno svoj završni koncert KUD „Dinara", a evo stigli smo i na smotru u Travnik i mogu reći da sam oduševljena - govori profesorica Ana Čavar.

Pokucala kriza

Travnik, pored činjenice da ima jedan od najstarijih orkestara u BiH, može se pohvaliti i time da ima dva orkestra. Na Smotri je nastupila i Limena glazba „Lašva" iz Nove Bile.
- Mi imamo oko 50 članova i djelujemo u sklopu Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila. Zadnjih mjeseci provodimo i projekat „Glazbena karavana" pod pokroviteljstvom UNDP-a i općine Travnik - kaže Dragan Đido, član orkestra i ravnatelj HKC Nova Bila.

Ove godine primjetan je bio manji broj orkestara nego prethodnih godina, a razlog je financijska kriza. Umjesto nekih orkestara došli su samo predstavnici. Ekonomska kriza i kriza u javnim proračunima prvo je pokucala na vrata kulturnih institucija.


Nema komentara

Anketa

Ustavi