RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Travnik: Sjećanje na bitku za Pješčaru

Napisano 11.06.2010. 23:22

Uz mnoge tužne obljetnice travničkih Hrvata koje se ovog mjeseca obilježavaju, a vezane su za muslimansko—hrvatski rat i progon blizu 20 tisuća žitelja hrvatske nacionalnosti, 17. obljetnica bitke za kotu Hrašće, u narodu zvanom Pješčara, pomiješana je s tugom i ponosom. S tugom jer su samo u jednom danu, 12. lipnja 1993. godine, u žestokim borbama za Hrašće poginula 22 hrvatska bojovnika, a s ponosom jer je ova kota, po mnogim procjenama presudna za obranu Nove Bile a time i Lašvanske doline, obranjena.

Samo u jednom danu tog 12. lipnja Pješćara je u više navrata padala u muslimanske ruke ali i nadčovječanskim naporima i velikom hrabrošću pripadnika 2. bojne travničke Frankopan brigade HVO i pripadnika postrojbi za posebne namjene Operativne zone Središnja Bosna, vraćana i na kraju obranjena.

U borbama za Hrašće i tijekom rata u obrani ovog važnog strateškog mjesta, poginulo je ukupno 68 bojovnika a više od stotinu ih je lakše ili teže ranjeno.

Odavanje počasti poginulim pripadnicima HVO-a bit će priređeno u subotu, 12. lipnja ispred spomen obilježja na Pješčari.

Sveta misa služit će se u 11 sati, a prije toga će izaslanstva položiti vijence i upaliti svijeće.


Nema komentara

Anketa

Ustavi