RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Travnik: Sjećanje na policajca Pericu Bilića - ubijenog bombom još prije dvanaest godina

Napisano 13.06.2010. 11:12

Prije dvanaest godina, travnički policajac povratnik Perica Bilić (27) poginuo je od eksplozivne naprave podmetnute pod njegov automobil parkiran u dvorištu obiteljske kuće u travničkom naselju Lovrići. Unatoč brojnim obećanjima i najavama, ni nakon 12 godina počinitelj (i) i nalogodavci tog terorističkog čina nisu otkriveni.

Policajac Perica Bilić bio je u automobilu sa teže povrijeđenim Almirom Melićem, također policajcem PU Travnik. Nije bilo svjedoka zločina.
Dvojica policajaca, različitih nacionalnosti, sjeli su u automobil ispred kuće Perice Bilića, u koju se vratio da živi nakon progonostva 1993. godine. Namjeravali su da slobodan dan iskoriste za putovanje u Kiseljak. Kada je Bilić, oko 9 sati i 10 minuta, pokušao da "upali" automobil, odjeknula je eksplozija. Eksplozivna naprava je bila postavljena ispod automobila. Brojne čelične kuglice, "oslobođene" eksplozijom, probile su velikom brzinom i snagom pod automobila, usmrtile vozača i unakazile njegovo tijelo, a suvozača teško ranile. Istražitelji su na mjestu zločina zatekli "vozilo okrenuto na desnoj bočnoj strani, potpuno oštećeno od eksplozije, a ispred prednjeg dijela vozila nađen je leš".

U povodu godišnjice u crkvi svetog Mihovila u travničkoj župi Ovčarevo služena je sveta misa zadušnica koju je predvodio fra Mirko Bobaš. Na grob ubijenog policajca, njegovi roditelji i rodbina položili su cvijeće i upalili svijeće. To su učinili i njegovi prijatelji i kolege hrvatske nacionalnosti iz policijskih postaja i policijskih uprava s područja Srednjo-bosanske županije na čelu sa zapovjednikom PP-a Travnik Slavkom Lovrićem. Među njima nije bilo kolega bošnjačke nacionalnosti niti hrvatskih dužnosnika MUP-a SBŽ-a.

Atentat-bilić-aa

A kako bi i došli kad bi ih netko mogao upitati kako do sada nisu razriješeni i brojni drugi slučajevi ubojstava Hrvata Travnika iz terorističkih napada na travničke policajce i povratnike.

Podsjetimo se na neke od njih :
- 31. 7.1998.  oko 5 sati i 55 minuta na parking prostoru pored zgrade PU Travnik upotrebom daljinskog upravljača aktivirana je minsko-eksplozivna naprava koja se nalazila pored kante za smeće. Usljed njenog dejstva smrtno je stradao travnički policajac Anto Valjan (24).

- 9.2.1999. nekoliko metara od zgrade PU Travnik teške tjelesne povrede zadobio je travnički policajac Vlado Stojak. I pod njegov automobil podmetnuta je minsko-eksplozivna naprava.

- 24. 2. 1997. oko 21 sat u mjestu Paklarevo, općina Travnik ubijen je Fabijan Babić (72). Ubojstvo je počinjeno upotrebom vatrenog oružja tipa Hekler kalibra 9 mm.

- 26. 10. 1997. oko 18 sati i 30 minuta u mjestu Nula-Turbe, općina Travnik u porodičnoj kući ubijen je Ivica Domić, a ranjeni su njegov otac Ante i brat Zoran. Pucano je iz vatrenog oružja tipa Hekler kalibra 9 mm.

- 30. 8.1997.godine u mjestu Nula-Turbe, općina Travnik u porodičnoj kući ubijeni su od Luka  i Pero Jezerčić. Pucano je iz vatrenog oružja tipa Hekler kalibra 9 mm.


Nema komentara

Anketa

Ustavi