RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Treća sreća: U pripremi Butmir v3.0

Napisano 27.01.2010. 14:44

Butmir

BRUXELLES - Predstavnici europske diplomacije predvođeni visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton, te španjolskim ministrom vanjskih poslova Miguelom Angel Moratinosom, potvrdili su kako se započinje rad na dopunama butmirskog paketa ustavnih promjena koji je neslavno propao krajem prošle godine. Diplomatska ofenziva, koja je započela iz središta EU-a, dodatno je osnažena nakon što je jučer Vijeće Europe glasovalo o izvješću o BiH u kojem se traži provođenje ustavne reforme s posebnim naglaskom na reviziji entitetskog glasovanja i zastupanja “ostalih”, a koje su predložili izvjestitelji Kimmo Sasi i Mevlut Cavusoglu. Predloženo je da Vijeće Europe, zajedno s Parlamentom BiH,  razmotri mogućnost te organizira šire rasprave o izazovima s kojima se suočava, a na njoj bi sudjelovale susjedne države, zemlje članice Vijeća za provedbu mira (PIC), te domaći politički predstavnici. Istodobno priču oko nove europske diplomatske akcije dodatno je“začinilo” i jučerašnje obraćanje visokog predstavnika Valentina Inzka u Bruxellesu, a sve navedeno nameće zaključak kako Europa planira nastaviti tamo gdje je sve stalo krajem prošle godine.

Ne dirajte u entitetsko glasovanje

Prema mišljenju Dušanke Majkić, predsjednice Kluba srpskog naroda u državnom Domu naroda, nikakve ustavne promjene nametnute izvana, a pogotovo zadiranje u entitetsko glasovanje neće dobiti potporu Srba, jer se radi o mehanizmu čije bi ukidanje dovelo u pitanje opstanak daytonskih temelja BiH, a to “nitko normalan ne bi pokušao”. Samim tim, upozorila je, nikakva nova konferencija o BiH, barem kada su Srbi u pitanju, ne dolazi u obzir. Nove inicijative koje su se pokrenule unutar EU-a, smatra ona, zato neće voditi bilo kakvim revolucionarnim promjenama, zbog čega će BiH vjerojatno ostati labava država. No, zato su bošnjački političari prilično optimistični nakon poruka iz sjedišta EU-a, pa tako zastupnik SDA Šefik Džaferović misli da je i u izbornom razdoblju nužno promijeniti stanje u zemlji, koja sve više zaostaje za susjedima. “Ukoliko postoji dobra volja moguće je napraviti ustavnu reformu do izbora. Poruke iz Bruxellesa su ohrabrujuće te s naše strane trebaju biti shvaćene kao ozbiljan signal upozorenja”, naglasio je Džaferović.

Čekati izbore ili raditi odmah

S druge strane Hrvati su pomalo podijeljeni oko novih inicijativa za promjenu Ustava, pa dok predstavnici HDZ-a 1990. traže novu međunarodnu konferenciju, HDZ BiH smatra kako je možda premalo vremena da se do listopadskih izbora naprave neke radikalne promjene u BiH. Zastupnik HDZ-a BiH u državnom Parlamentu Velimir Jukić unatoč podršci novim planovima iz Bruxellsesa i Strasbourga postavlja pitanje je li ovo dobar trenutak za korjenitu promjenu Ustava, budući da je do izbora sve manje vremena.

Bez velikih promjena

“Radit će se tek o usvajanju promjena koje su vezane za usuglašavanje s konvencijama o ljudskim pravima te uključivanje ostalih u izbor za članove Predsjedništva i izaslanike u Dom naroda”, istaknula je Majkićeva, koja ne misli kako nove europska inicijativa može rezultirati bilo kakvim radikalnim uplitanjem i zahvatima u daytonsko uređenje države.

Korak k međunarodnoj konferenciji

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić pozdravio je inicijative koje su se pojavile među europskim ministrima vanjskih poslova kao i u Vijeću Europe, što tumači znakom da je BiH ponovno u fokusu. No, kada se govori o promjenama Ustava, Ljubić je skeptičan glede potencijala domaćih lidera za dogovor oko tako krupnog pitanja, stoga je jasno naglasio kako se novi Ustav može donijeti na način na koji je donesen postojeći-putem organiziranja međunarodne konferencije, a zadnje poruke iz Unije tumači upravo kao put u tom smjeru.
“To sam više puta naglasio, pa sam na zadnjem zasjedanju PIC-a upotrijebio metaforu Dayton 2, mislim da još uvijek nije kasno prije izbora pristupiti ustavnim promjenama, ali uz sasvim drukčiji pristup”, upozorio je Ljubić, podsjetivši na propast travanjskog i butmirskog paketa.

Dario Pušić/Dnevni List


Nema komentara

Anketa

Ustavi