RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Crnim Lokvama otkriven spomenik žrtvama rata, Dario Kordić održao govor prožet vjerskim osjećajima

Napisano 10.08.2014. 10:35
Crne Lokve

Jučer je kod škole u Crnim Lokvama pokraj Širokog Brijega upriličen blagoslov i svečano otkrivanje spomenika svim žrtvama 1. i 2. svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata. Crnolokvani su ovo spomen obilježje podignuli u čast, slavu i sjećanje na hrvatske žrtve sela Crne Lokve i sve žrtve za hrvatski narod i domovinu od pamtivijeka.

Na velebnom spomeniku kojeg je izradio akademski kipar Anđelko Mikulić ispisana su imena ubijenih i nestalih na raznim stratištima od Bleiburga, križnih putova, mnogih stratišta diljem domovine pa sve do kućnog praga u Crnim Lokvama. Sveukupno je poginulo i nestalo 100 mještana, dok se za 57 mještana ne zna za grob i vode se kao nestali.

Podizanje ovog spomenika u Crnim Lokvama potpomogli su Vlada Republike Hrvatske, Grad Široki Brijeg, Županija Zapadnohercegovačka, vjerske institucije, udruge, tvrtke i mnogi dobročinitelji.

Samom činu otkrivanja spomenika prethodila je koncelebrirana Sveta misa kod Spomen obilježja koju je predvodio fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, dok se nazočnima obratio i fra Mario Knezović, župnik župe Kočerin kojoj pripadaju Crne Lokve.

Prigodne pozdravne govore tijekom ceremonije otkrivanja spomenika održali su Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, Zdenko Ćosić, premijer Vlade Županije Zapadnohercegovačke, Mladen Galić, predsjednik udruge „Crnolokvani“, te Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, inače podrijetlom iz Crnih Lokava. Na spomen obilježju su položeni i vijenci.

Nakon ceremonije otkrivanja spomenika organizatori su priredili domjenak i bogat kulturno-zabavni program za sve posjetitelje. Veliko zanimanje Crnolokvana i njihovim prijatelja privukao je dolazak Darija Kordića, bivšeg haaškog uznika, koji je održao govor prožet vjerskim osjećajima u kojem je istaknuo zahvalu za dar uzništva u kojima je, kako je rekao, dublje spoznao Boga i božju blizinu.

abcportal.info


Nema komentara

Anketa

Ustavi