RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Grabovici obilježena 17. obljetnica ubojstva 33 Hrvata

Napisano 10.09.2010. 12:55

Udruga hrvatskih stradalnika “Grabovica ’93″ obilježila je u četvrtak popodne 17. obljetnicu stradanja Hrvata civilnih žrtava Domovinskog rata iz Grabovice, koji su ubijeni od strane pripadnika Armije BiH.

Na obilježavanju 17. obljetnice stradanja Hrvata civilnih žrtava Domovinskog rata iz Grabovice nazočilo je i brojno izaslanstvo HDZ BiH koje je predvodio predsjednik stranke Dragan Čović i kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto.

Prigodom obilježavanja na mjesnom groblju u Grabovici za sve ubijene civile služena je koncelebrirana sveta misa koju je predvodio fra Slaven Brekalo i koji je u propovijedi istaknuo kako je oproštenje proces koji traje, treba mu vremena, no važno je oprosttiti za mir naše duse, ali se ovaj zločin ne smije zaboraviti.

Nakon svete mise izaslanstvo HDZ BiH je položilo vijence na Spomen obilježju. Josip Drežnjak, predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica ’93″, obratio se okupljenima, ističući kako njihov dolazak u Grabovicu svjedoči kako Grabovčani nisu sami. “Svjedoči o tomu kako je hrvatsko jedinstvo i zajedništvo još uvijek veliko i neizbrisivo, a posebno kada su u pitanju Domovinski rat i nevine hrvatske žrtve. Vaš dolazak pokazuje i vaš osjećaj prema žrtvama, ubijenim Hrvaticama i Hrvatima Grabovice. Vi danas ovdje svjedočite kako te žrtve nikada neće biti zaboravljene”, rekao je Drežnjak.

“dragi prijatelji, čuvajmo uspomenu na Grabovicu. Čuvajmo je jer ćemo s njom sačuvati i uspomenu na sve nevine hrvatske žrtve u Domovinskom ratu. Još jednom vam veliko i iskreno hvala što ste danas ovdje na ovom svetom mjestu, koje nikada nemojte zaboraviti. Živjeli”, rekao je Drežnjak u obraćanju okupljenima.

Dragan Čović je, u ime izaslanstva HDZ-a BiH, istaknuo da će dolaziti u Grabovicu “kako bi bili uz članove obitelji koji se vežu za pobijene žitelje Grabovice 9. rujna 1993. godine”.

“Ostaje nam da svaki put bar za obljetnicu, ako ne i češće, budemo u Grabovici i pošaljemo poruku da sve do onog trenutka dok se uistinu i ne otkrije pravi zločinac ovih zlodjela, te dok se ne zadovolji ona osnovna ljudska potreba za pravdom mi trebamo slati takve poruke. Naravno, kako za ovo nedjelo, tako i za druga stratišta u BiH”, rekao je Čović.

Najmlađa žrtva masakra u Grabovici imala je samo četiri godine, dok je najstarija osoba imala više od 80 godina. Tijela devetnaest ubijenih do danas nisu pronađena.

Za zločin u Grabovici pred sudovima u Mostaru i Sarajevu do sada su osuđena petorica pripadnika Armije BiH za koje je utvrđeno da su bili neposredni počinitelji ubojstava. Oni su osuđeni na zatvorske kazne u rasponu od devet do trinaest godina zatvora.

Udruga “Grabovica ’93″ pozvala je pravosudne vlasti BiH da se konačno utvrdi zapovjedna odgovornost za počinjeni masakr te da se pojačaju naporu kako bi se pronašla tijela ubijenih i dostojno pokopala.


Nema komentara

Anketa

Ustavi