RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U gradu na Bosutu svaki deseti stanovnik podrijetlom je iz BiH

Napisano 18.03.2011. 08:59

Orašje - U izdanju ogranka Matice hrvatske Vinkovci predstavljena je "Monografija Vinkovci"

U gradu na Bosutu svaki deseti stanovnik podrijetlom je iz BiH

Na projektu izrade monografije, koji je trajao 7,5 godina, intenzivno je radilo 29 autora, obrađeno je 35 poglavlja na 636 stranica, a knjiga je tiskana u nakladi od 1.500 primjeraka

Dugogodišnju prijateljsku suradnju s ogrankom Matice hrvatske u Orašju održava ogranak u Vinkovcima, a suradnja se manifestira uglavnom kroz promocije književnih, glazbenih i kazališnih projekata. Istim povodom u oraškom hotelu Rivijera, pred više od stotinu posjetitelja, održana je promocija knjige 'Monografija Vinkovci', kapitalnog djela u izdanju ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima. Autori knjige doc. dr. Dražen Švagelj i prof. Marko Landeka navode da je grad Vinkovci prvi put u povijesti dobio jednu pravu monografiju koja obuhvaća sve segmente društvenog života.

Zahtjevan projekt

Monografija donosi podatke o svim vidovima života iz prošlosti i sadašnjosti Vinkovaca, uz najcjelovitiju literaturu i brojne prvi put objavljene ilustracije i fotografije.
Nitko se do sada, prema riječima autora, nije usudio na tako zahtjevan projekt, jer su Vinkovci jedan od rijetkih gradova koji imaju bogatu povijest, staru oko 800 godina.
- Na projektu, koji je trajao 7,5 godina, intenzivno je radilo 29 autora, obrađeno je 35 poglavlja na 636 stranica, a knjiga je tiskana u tiražu 1.500 primjeraka. Kolor i grafičko rješenje dao je akademski slikar Dubravko Mataković, a Dražen Bota dao je foto i tehničko rješenje. Posebnost knjige je da su u njoj do sada neobrađena područja koja se odnose na srednji vijek i na dio 150-godišnje otomanske okupacije Vinkovaca. Na seriozan i znanstven način obrađeni su vinkovački književnici i likovni umjetnici, a u gospodarskom dijelu značaj smo dali onom po čemu su Vinkovci poznati, a to je šumarstvo i željeznica, rekao je predsjednik ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima doc. dr. Dražen Švagelj i dodao da se mladi u knjizi mogu naći kroz čitanje sadržaja o povijesti osnovnog i srednjeg školstva, jer zanimljivo je da su Vinkovci imali gimnaziju čak u 18. stoljeću.

Glazbeni program

U knjizi je obrađeno 35 poglavlja, a znakovito je ono autora Danijela Petkovića pod imenom "Vinkovci - metropola šokadije". Također su prikazani Vinkovci kroz Domovinski rat i veliko poglavlje posvećeno vinkovačkoj župi u kojem je popis svih župnika.
Zanimljiv podatak je da je prvi župnik u Vinkovcima nakon oslobođenja od Turaka bio franjevac Petar Sarajlić iz Sarajeva, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene.
- Prvu promociju knjige imali smo u rujnu u Vinkovcima, zatim u Sarajevu, Vukovaru i evo u Orašju. Moram istaknuti da je u knjizi zapisan podatak da je oko 10 posto stanovnika Vinkovaca podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, a najveći dio iz Posavine. Knjiga je namijenjena svima koji žele više doznati o Vinkovcima ili koji jednostavno vole grad na Bosutu i od velike je pomoći učenicima, studentima, nastavnicima i profesorima, rekao je jedan od autora prof. Marko Landeka naglasivši svoje podrijetlo iz krajeva u Bosni i Hercegovini.
Uz autorski dvojac na promociji je govorila i profesorica hrvatskoga jezika Višnja Sočik, a u glazbenom dodatku na promociji knjige nastupila je muška pjevačka grupa Lipa iz Vinkovaca koja djeluje neprekidno od 1984. godine. Grupa je nastupila u višeglasnom pjevanju uz pratnju dviju gitara i usne harmonike

Orašje - Vinkovci
Međusobni posjeti i gostovanja jednih kod drugih
■ - S Vinkovcima nas vežu prirodne veze i prema njima smo orijentirani na razne načine. Naša suradnja s njima je obostrano dobra i ona se odvija kroz međusobne posjete i gostovanja. Mi smo večeras njihovi domaćini, a naš ogranak predstavio se u Vinkovcima pjesničkim opusom Jose Živkovića, nastupom ženskog zbora Mirjam i surađujemo kroz književne i glazbene projekte, rekao je prof. Vidan Janjić, predsjednik ogranka MH u Orašju.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi