RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U jednom danu izgubila muža i tri sina, ubojice su u Kaknju

Napisano 22.03.2011. 11:00

Za vukovarsku majku, sada pokojnu Katu Šoljić znala je cijela Hrvatska. Za Anicu Jurić koja je u samo jednom danu izgubila tri sina i supruga, malo je tko čuo... Već duže vremena zaboravljena je od svih. Tako bi se u najkraćem mogao opisati život Anice Jurić, koja je u samo jednom danu ostala bez tri sina i supruga.

Gledala ubojstva

Naime, tog 13. lipnja ratne 1993. godine na kućnom pragu u selu Grmače kod Kaknja pred njezinim očima trojicu sinova i supruga ubili su pripadnici Armije BiH. - Najstariji Stjepan imao je 25 godina kada je ubijen. Mlađi Ljubomir 21, a najmlađi Dragan samo 20. Istog dana ubijen mi je i suprug Jure. Iza Stjepana ostala mi je dvogodišnja unuka Lidija, a iza Ljubomira petomjesečni unuk Ivo. I sinovi i suprug ubijeni su pred mojim očima, a nevjesta i ja bile smo ranjene i potom zarobljene, ispričala nam je svoju potresnu priču unatoč velikoj tragediji hrabra Anica Jurić. Dvoje unučadi, danas mladić i djevojka, Anici su jedina radost u životu. Žena kojoj je rat oduzeo sve, osim ljudskog dostojanstva i spremnosti da ponese najveći teret koji život može dati, skrasila se u bratovoj kući u Busovači. Povremeno posjeti nevjeste i unučad koji su u Čapljini, a u Kakanj, odnosno mjestašce Grmače u blizini Kaknja, navrati samo da bi obišla grobove svojih najmilijih. O povratku u Kakanj, kako kaže, i ne razmišlja. - Nikad nisam razmišljala o povratku. Ne želim sresti ubojice svojih sinova i supruga koji su još uvijek na slobodi, kaže nam Anica.

Ova hrabra žena bila je jedan od svjedoka obrane na suđenju Dariju Kordiću u Haaškom sudu. Haaški su suci ostali nijemi i gluhi na njezinu životnu tragediju, isto kao i bosanskohercegovačko pravosuđe koje u ovom slučaju dosad ništa nije poduzelo. Za ove zločine nikada nitko nije odgovarao niti je itko procesuiran. Međutim, tomu se ne treba čuditi, kako je rekla, s obzirom na to da su je i političari, pa i hrvatski - zaboravili. “Ništa ja od njih ne očekujem. Tek ponekad lijepu riječ i nešto više od pukog polaganja vijenaca na godišnjicu pada Kaknja. Čak se ni tada ne udostoje progovoriti nekoliko riječi o tragediji koja je pogodila mene i naš narod u ovom kraju, ispričala nam je Anica Jurić, majka za koju je, usprkos činjenici da je u ratu ostala bez tri sina i muža, malo tko čuo i skoro joj nitko ne pomaže.

Zaboravljene žrtve

Za vukovarsku majku, pokojnu Katu Šoljić, znala je cijela Hrvatska. Anica Jurić isto kao i Sarafina Lauš iz zeničkog sela Čukle koja je proživjela istu tragediju - ubijena su joj tri sina i suprug - zaboravljene su od svih. Jesmo li uistinu svi pomalo zaboravili svoje žrtve, pitanje je koje sebi svakog dana postavi Anica Jurić. Odgovor je za nju, nažalost, potvrdan, barem su to tako doživjele i na svojoj koži osjetile ove hrabre žene.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi