RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Sedam mjeseci radili na sređivanju arhiva

Napisano 22.03.2011. 09:27

Fojnica - Izložba "Fojnica u dokumentima Arhiva BiH"

Sedam mjeseci radili na sređivanju arhiva
 
U samostanu u Fojnici arhiv čuva brojne vrijedne dokumente i rukopise koji vjerno oslikavaju prilike u kojima se nekad živjelo

Zahvaljujući dr. Andreju Rodinisu i Sandri Biletić, djelatnicima Arhiva BiH, znanstvenici i istraživači od sada će vrlo lako i brzo doći do bilo kojeg dokumenta iz bogatog arhiva Franjevačkog samostana u Fojnici. Dr. Rodinis i Biletić proteklih su sedam mjeseci radili na sređivanju samostanskog arhiva, a završetak projekta obilježen je prigodnom izložbom "Fojnica u dokumentima Arhiva BiH".

Bogata građa

Prema riječima dr. Rodinisa, radi se o dokumentima koji opisuju prilike i stanje u Fojnici i ovom kraju u razdoblju od vladavine Austrougarske Monarhije do Drugoga svjetskog rata. - Ako me pitate što bih od bogate arhivske građe na koju sam naišao sređujući samostanski arhiv, izdvojio, možda bi to bila rezolucija mještana pokrenuta 1921. na inicijativu jednog od fojničkih fratara. Oni su od tadašnjih vlasti tražili da se Fojnica željezničkom prugom poveže s gradom Visokim. Važno je to bilo za razvitak ovog kraja, kaže dr. Rodinis. Zahtjevu Fojničana, doznajemo, tadašnja vlast nije udovoljila jer joj se nije isplatilo ulagati u ovaj kraj. Rezolucija, pojasnili su nam u fojničkome samostanu, ima isto značenje kao peticije koje su trenutačno aktualne u BiH. Nadati se samo da neće doživjeti istu sudbinu.

 

Za Sandru Biletić, koja je s dr. Rodinisom radila na sređivanju arhivske građe fojničkoga samostana, svaki je dokument na koji je naišla na svoj način vrijedan. Sandra Biletić na otvaranju izložbe proslavila je i rođendan.

Sređivanje građe

- Moram kazati da smo u kontakt s arhivom samostana u Fojnici došli sasvim slučajno. No, svaki naš idući dolazak nije bio slučajan. Posla je bilo, ali vodila nas je ljubav i želja da sredimo dokumente iz prošlosti koji su izuzetno važni za budućnost, kaže Biletić.
A svoj su posao djelatnici Arhiva BiH uradili odlično. Po riječima fra Janka Ljubosa, kustosa muzeja i čuvara knjižnice, ostalo je još srediti inventuru koja je u rukopisu, i zainteresirani, po pravilima pristupanja arhivu, mogu se početi njime koristiti.
- Dosad nam je veći dio arhivske građe bio nedostupan, nismo jednostavno znali gdje se što nalazi. Sad je sve sređeno i dostupno znanstvenicima i istraživačima, kaže fra Janko. Arhiv u Fojnici čuva i brojne dokumente i rukopise.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi