RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U nedjelju otvaranje Srednje škole Čitluk vrijedne 7 milijuna KM!

Napisano 17.09.2010. 22:34

U sklopu ovogodišnjih svečanosti obilježavanja 55. Dana Berbe grožđa, u Čitluku će biti otvorena i nova moderno uređenja zgrada Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića, koja predstavlja još jedan u nizu završenih kapitalnih objekta u općini Čitluk.

Naime prije dvije godine izgrađen je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, prije nekoliko dana u Čitluk se vratila Gruntovnica, a prije dva dana na Parlamentu i Domu naroda BiH donesena odluka koja omogućuje povratak i Općinskog suda u Čitluk. Uskoro će se otvoriti i kolodvor u Međugorju, a do sredine iduće godine Čitluk će dobiti i nou zgradu Dječjeg vrtića.

Razgoravao: Mile Pavlović, Večernji list

Sve su to razlozi zbog kojih smo za razgovor zamolili čitlučkog načelnika Ivu Jerkića.

Čitlučka općina jedna je od najrazvijenijih u BiH?

- Prema svim pokazateljima izgleda da jest. Gledao sam Strategiju gospodarskog razvoja naše županije u kojoj je općina Čitluk predstavljena kao jedna od najperspektivnijih općina kad je u pitanju gospodarski razvoj. Naša je općina i sada druga po punjenju županijskog proračuna. Dakle, ikako smo mala općina, imamo dosta jako gospodarstvo što se vidi i po punjenju proračuna HNŽ. Jedan od pokretača razvoja općine Čitluk je Međugorje jer je dosta poslova vezano upravo za hodočasnički turizam u Međugorju. Sada imamo tri Gospodarske zone u kojima su investitori bili naši Brotnjaci. Istina, kasnije je došlo do prodaje nekih firmi ili zajedničkih ulaganja sa inozemnim partnerima, ali su to uglavnom bile inicijative i kapital naših Brotnjaka naglašava načelnik Jerkić.

Naglo se razvija gospodarstvo, turizam poljodjelstvo su u usponu. Gdje vidite općinu Čitluk za dvadesetak godina?

- Gledajući neke stvari, posebno u području turizma, mislim da će tu doći još do bržeg razvoja nego što je bio do sada. Kad je u pitanju Međugorje, to je pokazala i ova godina. Dakle, budući razvoj općine Čitluk planiramo zasnivati i na turizmu kao jednoj od vodećih gospodarskih grana. Istina, nismo zadovoljni sa zakonskom regulativom iz područja turizma, ali se nadam da ćemo u dogledno vrijeme i to uspjeti promijeniti i da ćemo dobiti zakone koje imaju sve nama susjedne zemlje, kojima će biti regulirano da se dio sredstava prikupljenih od boravišne pristojbe vraća mjestu gdje su ostvarena noćenja. S tim sada nismo zadovoljni jer se to samo kod nas dio boravišne pristojbe ne vraća mjestu gdje je prikupljena, a u ostalim zemljama jest – istaknuo je načelnik Jerkić i dodao:

- Veliki su potencijali i u poljoprivrednoj proizvodnji. I tu, međutim, ima dosta stvari koje zakonom nisu definirane. Ove će godine Brotnjaci imati dosta problema s prodajom grožđa jer je na tržištu takva situacija da se nema kome prodati. Stoga bi trebalo zaštititi naše dvije autohtone sorte grožđa žilavku i blatinu. Moram reći da se u novije vrije podižu nasadi višanja, šipka, masline i dr. kultura.

Tradicionalni Dani berbe grožđa prilika su za prikazivanje dostignuća u poljoprivredi, gospodarstvu i kulturi!?

- Ovo su 55. po redu Dani berbe grožđa u Čitluku i zasigurno jedna od najstarijih manifestacija te vrste u BiH. Unatoč tome što je bilo i teških, siromašnih i ratnih godina, ta se manifestacija održava u kontinuitetu od 1956. godina i nikada nije prekidana. Ove godine je prigoda da se naši vinari i vinogradari svojim proizvodima predstave na Broćanskom trgu. Tu će se predstaviti i naši gospodarstvenici, a posjetitelji će uživati u nezaboravnoj besplatnoj degustaciji grožđa, vina i broćanskih specijaliteta.


U sklopu Dane berbe grožđa u Čitluke će biti otvorena nova zgrada Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića?

- To je vrlo značajan kapitalni projekt za općinu Čitluk na kojem se dugo radilo, projekt o kojem se dugo govorilo. Konačno je dosanjan san o novoj zgradi Srednje škole. Otvaranjem ove zgrade konačno smo i trajno riješili dugogodišnji problem pomanjkanja prostora u Srednjoj školi fra Slavka Barbarića, ali i u OŠ u Čitluku. Čast da u nedjelju u 18.30 sati svečano otvori novu zgradu Srednje škole u Čitluku ukazali smo predsjednici Federacije BiH Borjani Krišto, koja će također u 19,30 sati svečano otvoriti i 55. „Dane berbe grožđa – Brotnjo 2010.“.

Ovom prilikom pozivan sve Brotnjake i pučane cijele Hercegovine da u nedjelju dođu u Čitluk na svečano otvaranje Srednje škole i 55. Dana berbe grožđa i zajedno s nama da se opuste i uživaju u blagodatima tople hercegovačke zemlje i žarkog sunca – rekao je načelnik I. Jerkić.

Čime sve raspolaže nova školska zgrada?

- Nova školska zgrada raspolaže 20 učionica, osam kabineta, prostorima za zbornicu, knjižnicu i za nastavnike, prostranim predvorjem za školske priredbe, prilazima i dizalom za invalide i svim ostalim što bi trebala sadržavati jedna europska škola. Iako gledam pristrano, mislim da će biti jedna od najljepših škola u Bosni i Hercegovini – kaže načelnik Ivo Jerkić.

                                      
Tko je sve pomogao gradnju škole?

U gradnju škole općina Čitluk je uložila značajna sredstva kroz zemljište, komunalne priključe, izgradnju pristupne ceste, uređenje okoliša. I JP Broćanac, JP Broting i Elektroprivreda HZ-HB i dr. pomogli su da ova škola bude završena.

Kolika je približna vrijednost tog objekta računajući sve građevinske radove, vrijednost zemljišta, priključke, uređenje okoliša i ostalo ?

- Mislim da bi se sve to u grubo moglo procijeniti na približno sedam milijuna maraka.

Kako ste osigurali sredstva za gradnju sada najljepše Srednje škole u BiH?

- Još 2006. godine HDZ-ova županijska Vlada je osigurala 1.600.000 KM, 2008. godine Vlada Federacije BiH osigurala je dodatnih 1.850.000 KM, Vlada RH u tri godine kroz program pomoći Hrvatima u BiH osigurala nam je 125.000 KM itd. U posljednje vrijeme pomogli su na i Agencija za održivi razvoj Odraz iz Sarajeva i Projekt upravne odgovornosti za BiH (GAP 2)- rekao je načelnik i istaknuo :

- Posebno moram istaknuti da je obitelj vidjelice Mirjane i Marka Soldo zajedno sa svojim prijateljima i prijateljima pokojnog fra Slavka Barbarića čije ime s ponosom nosi čitlučka Srednja škola, osigurali sredstva sredstva za nabavu opreme, na čemu im se u ime učenika, profesora i svih Brotnjaka najiskrenije zahvaljujem - rekao je načelnik Jerkić.

U jednim je dnevnim novinama objavljeno kako je kašnjenje početka nastave u čitlučkoj Srednjoj školi vezano za predizbornu aktivnost. Je li to točno?

- To mogu pisati oni koji nisu pomogli da bi ova naša školska zgrada danas bila završena. Kašnjenje početka nastave vezano je isključivo za završne radove uređenja okoliša oko nove zgrade Srednje škole. Mi smo sa Školskim odborom i županijskim Ministarstvom dogovorili da se početak nastave odgodi za dva tjedna kako bismo uredili okoliš. Svima koji pišu kako neće doći na otvaranje te da je nastava odgođena iz političkih razloga, reći ću slijedeće : svima treba biti jasno da su gradnju ove školske zgrade financirali Vlada i ministri HDZ BiH što je na ponos Brotnjaka. Svima koji su pomogli u izgradnji i završetku ovog objekta ovom se prigodom u ime Brotnjaka iskreno zahvaljujem i molim da nam pomognu i u izgradnji školske športske dvorane koju planiramo graditi uz novu školsku zgradu – rekao je na kraju čitlučki načelnik Ivo Jerkić.

 

Večernji list


Nema komentara

Anketa

Ustavi