RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U oslobađanju Prozora nije sudjelovao niti jedan vojnik HV-a

Napisano 22.04.2010. 14:04
Ramska Brigada

Način na koji je napravljen prilog u emisiji "60 minuta“ i koja je emitirana u ponedjeljak,  više  je nego skandalozan. Prilog je rađen po iskušanom receptu još iz vremena sukoba na ovim prostorima: oni su krivi, mi smo žrtve. Oni koji su i koji i sad svojataju BiH i koji sebe vide kao „temeljni narod“  očigledno misle da su još uvijek u vremenu osmanskog carstva, kad su se njihovi preci poturčavali za sitne povlastice.

Način pripremanja priloga i podataka koji su iznijeti u njemu svakom tko imalo poznaje vojne strategije jasno je da je prilog napravljen diletantski. Iz spominjanja nekoliko brigada, koje su po njima, sudjelovale u oslobađanju Prozora svima je jasno vidljiva ozbiljnost i namjera priloga. Svatko zna koliko vojnika čini jednu brigadu i koje sve naoružanje posjeduje jedna brigada. Autor spominje da je stradalo desetak muslimana (točan broj je osam). Da su sudjelovale sve te brigade sa svojim naoružanjem onda broj poginulih zasigurno ne bi bio osam. Tezu o sudjelovanju Hrvatske vojske u oslobađanju Prozora muslimani potežu od 23. listopada 1992. Ako se već laže onda  se mora lagati uvjerljivo. Svaki prilog o vremenu oslobađanja Prozora spominje neku drugu brigadu iz Hrvatske.

Da nije tzv. FTV ne bismo znali da su nas "branile" elitne postrojbe HV-a. Činjenica je sasvim drugačija, ali ona nekima ne ide u prilog pa je ne žele prihvatiti. U oslobađanju Prozora nije sudjelovao niti jedan vojnik HV-a, a o nekakvim brigadama deplasirano je i govoriti. Činjenica koju također ne žele prihvatiti  jest da su  postrojbe tadašnje TO namjerno napustile položaje prema srpskim snagama i povukle se u Prozor gdje je sve u tajnosti pripremljeno za udar na HVO. Dokumenti koji su ostavili vodeći ljudi kod muslimana jasno i nedvosmisleno kazuju činjenice. Ovdje ćemo navesti samo neke:

29.08.1992.

U gradu Prozoru je pod predsjedanjem Muharema Šabića održan sastanak predstavnika Općinskog štaba obrane Prozor na kojem su doneseni određeni zaključci i zadaci rada općinskih postrojbi TO-a za naredni period. Ovim činom "Opštinski Štab odbrane Prozor" je prouzročio tragične posljedice, obzirom da je od trenutka donošenja navedenih zaključaka i zadataka došlo do raskola u dotadašnjoj zajedničkoj obrani prostora općine Prozor od srpske agresije i do stvaranja ključnih pretpostavki za provedbu plana "BE" tj. do oružanog napada postrojbi TO-a na Hrvate općine Prozor i nasilnog preuzimanje vlasti.

21.10.1992.

U kući Zibe Kormana u selu Blace (općina Rama/Prozor) održan je sastanak "Štaba Teritorijalne odbrane opštine Prozor" (prvobitni naziv tzv. Armije BiH) sa zapovjednicima postrojbi TO-a susjednih općina. Sastankom je predsjedavao Mustafa Hero, načelnik štaba TO Prozor, a zapisnik vodio Alija Emrić. Mustafa Hero je između ostalog, govorio nazočnima kako će u petak 23.10.1992. doći do sukoba u gradu Prozoru i da će "čaršijom vladati Muslimani“, te da je dogovorena pomoć u ljudstvu koja će doći iz Gornjeg Vakufa (oko 1000) i Konjica (oko 500). Tijekom sastanka je dogovoreno da se 23.10.1992., u vrijeme održavanja dogovorenog sastanka zapovjedništava HVO-a i TO-a općine Prozor, otpočne s provođenjem tajnog plana "BE" razrađenog u dokumentu "BETA". Podijeljene su i zone napada i zauzimanja određenih prostora općina Prozor pa su tako pripadnici  TO-a iz sela Pridvorci (općina G. Vakuf-Uskoplje) zaduženi za prostor Menjik, oni iz sela Voljevac i Boljkovac (općina G. Vakuf-Uskoplje) za prostor Crnog Vrha i Goline, oni iz grada Gornjeg Vakufa za prostor prijevoja Makljen, oni iz prozorskih sela Here, Kute i Šćipe za prostor Uzdola i Jurića, oni iz prozorskog sela Kranjčići za prostor Donje Vasti, oni iz prozorskog sela Crni Most za prostor Perića i Kranjčiće, a oni iz Prozora te iz sela Lug, Lapsunj i Varvara za prostor grada Prozora.

23.10.1992.

Pregovori na kojima su sudjelovali predstavnici HVO-a i TO-a, imali su nekoliko tema. Jedna od njih bila je rješavanje postojećih problema i pokušaj vraćanja pripadnika TO-a na linije prema srpskim snagama koje su dan ranije napustile. U pauzi koja je napravljena zbog izrade pismenih zaključaka, predstavnici HVO- a doznaju da su pripadnici TO-a u predjelu Crnog vrha ubili Franju Zadro.

Ovim ubojstvom prekinuti su pregovori i ono je bilo izravan povod za početak sukoba. Sve ono što je uslijedilo nakon ovoga teško se moglo kontrolirati. Činjenica je da su počinjeni zločini od strane pojedinih pripadnika HVO-a i koje autor priloga obrađuje na svoj način

Autor priloga je iznio samo svoju istinu, jer prema njemu druge nema. Ne želeći omalovažavati žrtve koje su stradale od pojedinih pripadnika HVO-a, napominjemo žalosnu činjenicu da se o žrtvama na hrvatskoj strani nigdje ne spominje niti jednom riječju. Kako u ovome prilogu tako niti u  drugima. Kao da se nikad nisu dogodili Jurići i Uzdol. Njih autori spomenute emisije ne žele spomenuti, jer muslimanske žrtve su jedine. Do sada još nitko nije procesuiran za zločine koje su pripadnici tzv. ABiH počinile nad ramskim Hrvatima, a kako stvari stoje, neće tako skoro. Ako se već ovakve teme obrađuju onda ih se mora obrađivati profesionalno i s činjenicama. Ovakav način pristupa žrtvama zasigurno ne pridonosi normalizaciji odnosa između Hrvata i Muslimana.

Rama-Prozor.Info

 


 

Poveznica: Davor Marijan: Sukob HVO-a i ABIH u Prozoru, u listopadu 1992., 463 Kb

Analiza sukoba koji je često označavan kao neformalni početak rata između Hrvata i Muslimana-Bošnjaka. Autor je moderni hrvatski vojni povjesničar i pisac nekoliko visoko vrjednovanih knjiga o ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

HercegBosna.org


Nema komentara

Anketa

Ustavi