RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U ovoj godini u BiH prijavljeno više od 23.000 nezakonitih migranata

Napisano 03.12.2018. 23:23

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatralo je danas na sjednici Informaciju o stanju u oblasti migracija u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH u kojoj je navedeno da je u ovoj godini prijavljeno je 23.058 nezakonitih migranata.

Namjeru za azil izrazilo je njih 21.759, ali je zahtjev za azil podnijelo 1.356 migranata, dok je najviše migranata došlo je iz Pakistana (7.644), Irana (3.583), Sirije (2.852), Afganistana (2.760), Iraka (2.077) i Libije (849), prenosi Fena.

Ministarstvo sigurnosti BiH u suradnji s nadležnim institucijama i agencijama poduzima mjere u skladu sa Akcionim planom hitnih mjera i zaključcima Vijeća ministara BiH.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske još uvijek pružaju podršku Graničnoj policiji BiH u obavljanju poslova nadzora granice.

Kako je navedeno u pripremi su objekti bivše tvornice "Bira" i lokacija bivšeg Đačkog doma "Borići" u Bihaću kao prihvatni centri za smještaj migranata.

Jačanje državne granice, jačanje kapaciteta Službe za poslove sa strancima i Sektora za migracije, te realizacija Sporazuma o readmisiji, jačanje kapaciteta u oblasti azila i borba protiv krijumčarenja migranata i dalje ostaju prioriteti BiH, priopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi