RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Pećniku otkriveno spomen-obilježje poginulima u ratu

Napisano 02.08.2010. 08:59

ODŽAK - Malo posavsko mjesto Pećnik, nadomak Odžaka, okupilo je mještane povratnike, onima kojima je rodni kraj ostao u srcu, a mjesto življenja našli su diljem Europe, brojne goste i prije svega obitelji poginulih u Domovinskome ratu. U mjestu koje broji manje od 200 povratnika okupilo se više od tisuću prijatelja Pećnika kako bi nazočili otkrivanju spomen-obilježja posvećenog poginulima u Domovinskome i 2. svjetskom ratu. U spomen na poginulih 18 branitelja Domovinskoga rata njihova djeca otkrila su spomenik, a potom su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće. Spomenik je poseban jer su idejno rješenje potaknuli mještani, dva križa koji se spajaju i simboliziraju žrtve Domovinskoga i Drugoga svjetskog rata.

- U ovakvim prigodama sjetimo se naših neustrašivih vitezova Posavine, ne samo iz Pećnika, već svih koji su položili živote za obranu naše lijepe Posavine. Ovo herojsko područje zaslužuje da ima spomenik koji se nalazi upravo na ovome mjestu gdje su se vodile najžešće borbe u oba rata. Spomenik je tu da nas podsjeća kako se povijest ne bi ponovila, a hrabrost vitezova Posavine vječno spominjala, kazao je na svečanosti otkrivanja spomenika predsjednik Vlade Županije Posavske Mijo Matanović.
- Ovaj spomenik će nas stalno podsjećati na teško vrijeme, suzne oči, porušene vlastite i tuđe domove. Neka svjedoči o hrabrosti osamnaestorice koji su svojom žrtvom ispisali najsvjetlije stranice povijesti našega kraja, čulo se u prigodnim riječima ceremonijala otkrivanja spomenika kojemu su, uz ostale, pribivali i ministar branitelja u Vladi ŽP-a Joso Marković, dva načelnika općina - Odžak i Vukosavlje.

Dekan Dobojskog dekanata vlč. dr. Ivo Balukčić, župnik župe Odžak, obavio je obred posvećenja spomenika i predvođenja misnoga slavlja uz koncelebriranje, uz ostale, i župnika Pećnika vlč. Mirka lkića.
- Bilo j e vremena kada nismo o svojoj prošlosti smjeli pričati, graditi spomenike, moliti se. U ovom dijelu Posavine, prema izvorima fra Grge Vilića, na kraju 2. svjetskoga rata ubijeno je 3.375 osoba, a među njima je bio velik broj Pećničana. Sjećanja na naše poginule branitelje budi u nama ponos na njih, kazao je vlč. Balukčić u Pećniku. (VL)


Nema komentara

Anketa

Ustavi