RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

U Tomislavgradu propucan Zdravko Mamić

Napisano 22.08.2017. 23:32

Neslužbeno doznajemo da je na cesti kod Tomislavgrada propucan Zdravko Mamić. Savjetnika Dinama kolima Hitne pomoći prevezen je u obližnju bolnicu. Trenutno je u tijeku sanacija ozljeda, kao i kvalifikacija, a policija traga za nepoznatim počiniteljima.

Kako doznaje Dnevnik.ba Mamić je izvan životne opasnosti.

"Propucan je kroz nogu, izvan je životne opasnosti i trenutno ga se transportira u KBC Split", izjavio je izvor portala Dnevnik.ba iz tomislavgradske policije.

Isti izvor je naveo i kako se sve zbilo u mjestu Zidine kod Tomislavgrada, odakle Mamić vuče porijeklo i gdje ima kuću u koju povremeno dolazi. Mamića su navodno napale dvije osobe. 

Mamić je bio na grobu svog oca kojem je godišnjica smrti, a nepoznati napadač je iskočio iz grmlja i upucao gazdu Dinama u nogu. Napadač je navodno bio maskiran, a postoji mogućnost da nije djelovao sam.

Iz Dinama su objavili kako je napad na Mamića pokušaj ubojstva.

"GNK Dinamo užasnut je oružanim napadom i pokušajem ubojstva savjetnika kluba Zdravka Mamića, u utorak, 22. kolovoza, u Tomislavgradu. Na gospodina Mamića ispaljeni su hici iz vatrenog oružja te je zadobio teške tjelesne ozljede. Zdravko Mamić bio je u privatnom posjetu Tomislavgradu, gdje u ovo vrijeme svake godine odlazi na misu zadušnicu povodom godišnjice smrti oca. Očito je stoga, da je ovaj događaj bio planiran te je nastavak napada na gospodina Zdravka Mamića iz 2014. godine. Iako je zastrašujuće da se ovakav pokušaj likvidacije događa u modernom demokratskom društvu, u vremenima kada smo se trebali izdići od likvidacije kao rješenja za neslaganja u mišljenjima, takav razvoj događaja nažalost ne čudi, s obzirom na linč koji postoji već mjesecima i godinama u našem društvu. Zdravku Mamiću godinama se krše ljudska prava, ne samo učestalim ugrožavanjem njegova života i fizičkim napadima na njega, nego i medijskim napisima koji raspiruju i potiču na mržnju", priopćeno je iz Dinama.

Apsolutno osuđuju napad koji je, smatraju u Dinamu, sada prerastao svaki oblik netrpeljivosti i mržnje, koji niti prije nismo odobravali, i koji su nadležne institucije davnih dana mogle spriječiti svojim djelovanjem.

"Podsjećamo da je gospodin Mamić prvi put napadnut 22. ožujka 2014. godine u loži stadiona Poljud kada je na njega fizički nasrnuo Ivo Bego, a nakon toga uslijedio je i napad pred Županijskim sudom u Splitu kada su na njega i na odvjetnika Čedu Prodanovića bačene dimne bombe, baklje i boce. Sve je kulminiralo prije nekoliko mjeseci, 7. lipnja, kada je Zdravko Mamić pretpio još jedan fizički napad, u Bolu na Braču. Tada je na njega nasrnuo 'slučajni prolaznik' udarivši ga šakom u potiljak nakon čega je Zdravko Mamić zadobio ozljede glave i pao s rive. Pukom srećom ovaj napad nije završio sa smrtnim posljedicama koje su zapravo bile cilj samog napada. Prisjetimo se i toga kako se društvo, javnost, politika odnosila prema napadu i pokušaju ubojstva suca Brune Marića, 11. listopada 2016. godine. Veličao se taj postupak, napadači su postali heroji, a nitko nije učinio ništa da se taj čin osudi. Suprotno, nedjelovanjem i neosuđivanjem poticalo se druge 'heroje' i takvo je ponašanje postalo opće prihvatljivo", priopćeno je.

Hoće li konačno, pitaju se iz Dinama, netko odgovarati za ugrožavanje života Zdravka Mamića ili će se i ovoga puta raditi o remećenju javnog reda i mira s nepoznatim počiniteljima?

"Hoćemo li ponovno vidjeti izostanak svake reakcije politike, sudova, medija, osude javnosti? Nažalost bojimo se odgovora na to pitanje. Za ovo što se dogodilo odgovorni su svi: politika, pojedinci, društvo u cjelini i vrijeme je da nadležne institucije konačno reagiraju u skladu sa zakonom i temeljima pravne države, kako bi svi građani bili sigurni. Vrijeme je da svi skupa osudimo zločince koji se na ovaj način obračunavaju sa svojim neistomišljenicima. Nakon posljednjeg fizičkog nasrtaja na Zdravka Mamića u Bolu na Braču i neosuđivanja tog čina, strahovali smo da će nedjelovanje javnosti, medija, politike biti poticaj na mržnju, fizičke napade i u konačnici, i na napade oružjem. Nažalost, naši su se strahovi obistinili. Sramimo se društva u kojem živimo", stoji u priopćenju GNK Dinamo,


Nema komentara

Anketa

Ustavi