RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Uspostavljen Forum za suradnju policije i Tužiteljstva ZH županije

Napisano 16.02.2013. 12:37

Široki Brijeg 

Uspostavljen Forum za suradnju policije i Tužiteljstva ZH županije

Policija i tužiteljstvo u ŽZH potpisali Protokol o uspostavi Foruma za suradnju

U cilju unaprjeđenja već postojeće međusobne suradnje Županijskog tužiteljstva i Uprave policije MUP-a Županije Zapadnohercegovačke glavna županijska tužiteljica Vesna Ćavar i policijski komesar Zoran Galić danas su, u zgradi Županijskog tužiteljstva u Širokom Brijegu, potpisali Protokol o uspostavi Foruma za suradnju.

Potpisivanjem Protokola uspostavljen je Forum za suradnju, koji će kroz svoje redovne sastanke uspostaviti uvjete za kontinuiranu i institucionaliziranu suradnju policije i Tužiteljstva, u svim segmentima kaznene istrage.

Stalni članovi Foruma za suradnju bit će glavna županijska tužiteljica, zamjenik glavne županijske tužiteljice, policijski komesar, načelnik sektora kriminalističke policije u Upravi policije MUP-a i načelnik sektora uniformirane policije u Upravi policije MUP-a, a po potrebi Forum može proširivati svoj sastav.

Forum za suradnju sastajat će se najmanje jednom mjesečno, a nadamo se i očekujemo da će uspostava ovog Foruma, kroz unaprjeđenje već postojeće suradnje policije i Tužiteljstva, dovesti do povećanja efikasnosti kaznenih istraga.

Nakon potpisivanja Protokola Forum je održao radni sastanak na kome su članovi Foruma usuglasili, a glavna županijska tužiteljica i policijski komesar potpisali Smjernice o postupanju i suradnji policije i Tužiteljstva u informiranju javnosti.

Potpisivanjem Smjernica precizno su regulirane obveze Tužiteljstva i policije u oblasti odnosa s javnošću, odnosno propisano je tko će, što, kada i na koji način reći kako ne bi bila ugrožena kaznena istraga te kako bi bili ostvareni slijedeći legitimni ciljevi: pravo javnosti da zna, pravo žrtve na zaštitu, pravo osumnjičenika ili optuženika na presumpciju nevinosti.

Bitno je napomenuti da ove Smjernice ni na koji način ne derogiraju postojeće Zakone kojima je regulirana oblast odnosa s javnošću, a u usporedbi s dosadašnjom praksom donose jednu bitnu novinu.

Naime, u cilju dodatne zaštite posebno ranjivih žrtava kaznenih djela, policija i Tužiteljstvo obvezali su se da ubuduće neće izvještavati javnost o kaznenim djelima obiteljskog nasilja te o seksualnim deliktima, a jedini razlog za to jeste izbjegavanje sekundarne viktimizacije žrtava ovih kaznenih djela.

I glavna županijska tužiteljica, g-đa Vesna Ćavar, i policijski komesar, gosp. Zoran Galić, izrazili su zadovoljstvo uspostavom Foruma za suradnju te potpisivanjem Smjernica o postupanju i suradnji policije i Tužiteljstva u informiranju javnosti.

Glavna županijska tužiteljica Vesna Ćavar ovim povodom izjavila je slijedeće: „Važnost potpisivanja ovog Protokola, ogleda se prije svega u preuzimanju obveza i odgovornosti od strane rukovoditelja ovih institucija, kao i članova Foruma, da kroz konstantno djelovanje, poduzimanjem aktivnosti predviđenih u Protokolu, direktno utječu na usavršavanje kaznenih istraga u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Suradnja koja će se preko Foruma ogledati, prije svega u redovitim sastancima i zajedničkom edukacijom tužitelja i policajaca, što će zasigurno rezultirati efikasnijim otkrivanjem i procesuiranjem počinitelja kaznenih djela, a samim tim ojačati povjerenje javnosti u institucije koje su zadužene za otkrivanje i sprečavanje kriminaliteta.“

Policijski komesar Zoran Galić izjavio je slijedeće: „Iznimno cijenim važnost ovog Protokola, radi čega sam ispred MUP-a ŽZH, potpisao Protokol sa Županijskim tužiteljstvom u Širokom Brijegu. Uvjeren sam da će se ovim činom razviti još bolja suradnja i koordinacija ovih dvaju institucija, što u konačnici treba rezultirati uspješnijim i efikasnijim vođenjem kaznenih istraga, te maksimalnim uspjehom u procesuiranim predmetima pred nadležnim sudovima.“


Nema komentara

Anketa

Ustavi