RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Traže jamstvo od investitora oko zaštite od plavljenja

Napisano 16.02.2013. 12:40

Kiseljak – Počele javne rasprave o gradnji mini centrali na rijeci Fojnici

Traže jamstvo od investitora oko zaštite od plavljenja

■ Dvije tvrtke su iskazale interes za gradnju mini hidrocentrala

■ Investitor Hadžialić objasnio je kako bi u gradnju centrale i regulacije toka rijeke gdje bi se gradila investitor uložio 5 milijuna KM

U organizaciji Službe za gospodarstvo općine Kiseljak, a na inicijativu investitora u Gradskoj vijećnici u Kiseljaku održana je prva u nizu javnih rasprava o gradnji mini hidrocentrala na rijeci Fojnici u općini Kiseljak. Dvije tvrtke s područja općine Kiseljak: „Elektrana BGI“ i „Sistem Frigo“ pokazale su interes za gradnjom centrala na lokaciji zvanom Bijele vode, oko 350 metara udaljenom od središta Kiseljaka, prema općini Visoko. 

Investitori žele najprije dobiti suglasnost mještana, a onda aplicirati na javnom natječaju za dodjelu koncesije za čije je izdavanje, zbog jačine centrala, mjerodavno Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša SBŽ, odnosno Vlada SBŽ-a. 

Da suglasnost mještana neće biti jednostavno dobiti, već na prvoj raspravi, uvjerili su se Goran Barnjak, kiseljački poduzetnik, vlasnik poduzeća „Elektrana BGI“ i Armin Hadžialić, predstavnik sarajevske tvrtke koja je izradila projekt za jednu od mini centrala na rijeci Fojnici. 

Kako je okupljenim mještanima koji imaju kuće u tom području, ali i vijećnicima u OV Kiseljak, predstavnicima ekoloških i ribolovnih udruženja - objasnio Hadžialić, u gradnju centrale i regulaciju toka rijeke na području gdje bi se eventualno gradila, investitor bi uložio oko pet milijuna KM.

Tim bi se novcem područje oko centrale zaštitilo od plavljenja jer projekt podrazumijeva i podizanje brane, te sanirale eventualne štete koju bi realiziranje ovakvog jednog projekta moglo izazvati. 

Mještani traže jamstva da će investitor ispuniti obećano. Uz takva jamstva dio njih je kažu spreman dati svoju suglasnost na projekt, dok je dio kategorički protiv, bez obzira na jamstva.


Nema komentara

Anketa

Ustavi