RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ustavni sud BiH primio zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke SIP-a

Napisano 28.12.2018. 23:29

Ustavni sud Bosne i Hercegovine primio je zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, a koju je donijelo Središnje izborno povjerenstvo(SIP) BiH.

Ova informacija potvrđena je za portal Klix u Ustavnom sudu BiH iz kojeg su kazali da je zahtjev za ocjenu ustavnosti Upute o izmjenama i dopunama Upute o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine zaprimljen 27. prosinca 2018. godine.

"Zahtjev je podnijelo 27 zastupnika u Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine", kazali su nam u Ustavnom sudu BiH.

Podsjećamo, zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine potpisali su apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog Upute Središnjeg izbornog povjerenstva o popuni Doma naroda FBiH.

SIP BiH 18. prosinca je usvojilo Uputu o popuni Doma naroda FBiH da se tom prilikom koristi popis iz 2013. godine i princip 1/1/1 koji podrazumijeva da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona, ako budu izabrani.

Predstavnici stranaka, među kojima je i SDA, ranije su istaknuli da se takvom uputom Bosna i Hercegovina dijeli na tri etničke državice te da je Ustav Federacije BiH jasno precizirao da se prilikom raspodjele mandata mora primjenjivati popis iz 1991. godine.


Nema komentara

Anketa

Ustavi