RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ustavni sud odustao od ocjene ustavnosti izbora vodstva FBiH!

Napisano 30.03.2011. 19:07

Ustavni sud Federacije BiH obustavio je postupak ocjene ustavnosti odluka o izboru rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH i predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Iz suda su priopćili da je postupka obustavljen s obzirom da je Borjana Krišto, dosadašanja predsjednica FBiH, povukla svoj zahtjev za donošenjem odluke o ustavnosti.

Naglasili su da je zahtjev za davanjem mišljenja suda o istim odlukama povukao i dosadašnji dopremijer FBiH Vjekoslav Bevanda.
"Povlačenjem zahtjeva za donošenjem odluka i mišljenja, Ustavnom sudu je uskraćena mogućnost da, kao jedina nadležna institucija, ocijeni usaglašenost osporenih akata s Ustavom FBiH", priopćili su iz Ustavnog suda.

Navodeći da je Krišto zahtjev povukla zbog neodržavanja javne rasprave u Ustavnom sudu iz ove institucije su obrazložili da nije bilo spornih točaka za održavanje otvorene rasprave.

U slučaju Bevandinog zahtjeva u Ustavnom sudu bili su dogovorili održavanje javne rasprave jer to sudska praksa nalaže s obzirom na njegove  prigovore.

Svi hrvatski ministri i Krišto predali mandate OHR-u


Hrvatski ministri u Vladi FBiH, kao i predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, predali su svoje mandate Uredu visokog predstavnika (OHR), izjavio je za Fenu dosadašnji federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda.

"Svih pet hrvatskih ministara predalo je mandate OHR-u, a to je učinila i predsjednica Federacija BiH", potvrdio je Bevanda.
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić smatra da je Središnmje izborno povjerenstvo BiH (SIP) jedino ovlaštena institucija da nadzire zakonitost izbora i da ona treba imati posljednju riječ u pravno-političkoj drami nastaloj nakon formiranja federalne vlasti.

Ako se nitko nije žalio odluka SIP-a postaje pravosnažna

Ljubić je to kazao, komentirajući odluku predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto da povuče zahtjev za preispitivanje više odluka o izboru novog rukovodstva u Federaciji BiH. - Ustavni sud FBiH nema se o čemu očitovati kada je SIP već konstatirao da je izbor federalne vlasti nezakonit.

Prema tome, odluka Ustavnog suda potpuno je nepotrebna i izlišna. Suspenzija OHR-a je privremena. Ako se nitko nije žalio po odluci SIP-a, ona treba postati pravosnažna, što znači da se ponovo mora ući u konstituiranje Doma naroda FBiH - rekao je Ljubić


Nema komentara

Anketa

Ustavi