RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Rusija protiv odluke OHR-a

Napisano 30.03.2011. 11:36

Rusija se protivi odluci visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da privremeno suspendiraju odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o poništavanju izbora čelnih ljudi Federacije BiH i smatra da su domaće institucije sposobne riješiti novonastalu situaciju u FBiH bez miješanja međunarodnih faktora, rekao je ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko.

 
Bocan-Harčenko ponovio je da je službeni stav Rusije da se neće miješati u unutarnja pitanja BiH.

"To je stvar domaćih faktora. Ali, naravno, ovo izaziva jaku zabrinutost u Rusiji. Treba poštivati izborne rezultate, dejtonske principe i principe ravnopravnosti svih naroda", rekao je ambasador Rusije u BiH.

Odgovarajući na pitanje kakve će stavove Rusija zastupati na sjednici Vjeća za provođenje mira /PIC/ u BiH, kada je riječ o superviziji u Brčkom i odlasku OHR-a, Bocan-Harčenko je ocijenio da je "OHR odigrao svoju korisnu ulogu" i da sada bonska ovlaštenja "samo smetaju razvoju i domaćem dogovoru". "Zatvaranje OHR-a bit će stav Rusije u PIC-u i mi ćemo to zastupati", najavio je ambasador Rusije.

- Brčko je dio plana pet plus dva i zbog toga je to jedno od najakutnijih pitanja za nas. Smatramo da će na osnovu rezultata posjeta Brčkom veleposanika PIC-a stav biti da su svi uvjeti ispunjeni... Došlo je vrijeme da PIC napravi jasnu odluku u smislu zatvaranja supervizije i arbitraže. To bi bilo važno i za Brčko, ali i za strategiju zatvaranja OHR-a u cjelini  - naglasio je Bocan-Harčenko.

Prema njegovim riječima, Rusija, kao članica PIC-a, na međunarodnom planu očekuje nastavak suradnje u okviru Daytonskog sporazuma i provođenje, kako je istakao, "slova Daytona". "Nadamo se da će naša suradnja doprinijeti međunarodnom pravu i stabilnosti BiH i regiji u cjelini", naglasio je Bocan-Harčenko.


Odgovarajući na pitanje je li za Rusiju smetnja to što Srpska želi da BiH uđe u EU, Bocan-Harčenko je napomenuo da njegova zemlja uvažava činjenicu da je članstvo u Uniji strateško opredjeljenje BiH i njena dva entiteta. On je istakao da suradnja dvije zemlje i težnja BiH za članstvom u EU nisu ni u kakvom međusobnom sukobu i da tu nema nikakve protivrječnosti.

- Ali, nekad se čini da se zahtjev za europskim integracijama koristi kao izgovor za neke duboke promjene Daytona koje ne odgovaraju interesu RS. Mi ne želimo vidjeti da se europske integracije koriste kao sredstvo pritiska na Srpsku i o tome otvoreno pričamo u okviru PIC-a -  objasnio je ruski ambasador.

Odgovarajući na pitanje kakve će konkretne koristi Republika Srpska imati od dogovora tijekom posjeta premijera Vladimira Putina Beogradu i razgovora s izaslanstvom RS, Bocan-Harčenko je naveo da je ovaj sastanak bio veoma važan za razvoj bilateralnih odnosa, jer je uključivao projekte od strateškog značaja.

On je naglasio da je svaki od ovih velikih projekata, koji je strateške i dugoročne prirode, koristan za cijelu BiH, ali ne samo za nju nego i za cijelu regiju. "To su sve projekti koji su usmjereni na razvoj cijele države. Naravno, u sklopu nje i RS, kao entiteta", rekao je Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko kaže da Rusija očekuje nastavak suradnje koja je korisna, kako za ruski i srpski narod, tako i za sve narode u BiH. "Imamo opipljive, realne rezultate, što je najvažnije. Suradnju sa srpskim narodom očekujemo i u duhu naših dugotrajnih veza od povjesnog, kulturnog i duhovnog značaja", rekao je Bocan-Harčenko.


Nema komentara

Anketa

Ustavi