RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Utvrditi nalogodavca terorista iz Bugojna

Napisano 29.06.2010. 10:55

Utvrditi nalogodavca terorista iz Bugojna

Prijetnja Donjem Vakufu
Upućena nova prijetnja policiji koja ukazuje na stotine radikalnih vehabija

Ravnatelj federalne policije Zlatko Miletić izjavio je da se teroristički napad u Bugojnu mogao očekivati te da je pitanje trenutka kada će se dogoditi novi napad ako žurno ne budu poduzete potrebne mjere.

Mrzi Amerikance
Prema njegovim riječima, policija je indicirala nekoliko stotina osoba povezanih s vehabijskim pokretom, a koje su sklone činjenju teških kaznenih djela terorizma, ubojstava i zastrašivanja. Miletić je kazao da je u Bugojnu aktivirano 14 do 15 kilograma eksploziva te da je Haris Čaušević priznao da je s njim u pripremi napada sudjelovala još jedna osoba, koja je jučer uhićena. Policija je jučer primila i prijetnju o pripremi napada i na Policijsku postaju u Donjem Vakufu, zbog čega je privedena jedna osoba koja je kasnije puštena iz pritvora. Istodobno, Čaušević je zadržan u pritvoru. U Bugojnu tvrde da je bio i svadljive naravi, ali i zaljubljenik u glazbu. Jedna od posljednjih poruka na Facebook profilu bila je upravo citat stihova Johnnyja Štulića "Hladna noć pred velike događaje, ne želim više da se sjećam". On je postao poznat prije četiri godine kada je u džamiji u Bugojnu napao čelnika SDA Sulejmana Tihića nakon čega je gostovao i na Federalnoj televiziji u Sarajevu gdje je otkrio snažnu mržnju prema Amerikancima i protivljenje slanja vojnika iz BiH u Irak...
- Svatko tko pošalje vojnike protiv muslimana, taj je otpadnik od islama. Naša država je obična američka prostitutka. Da sam fundamentalist, opasao bih se s deset kilograma eksploziva, ušao u džamiju i raznio bih se, riječi su Harisa Čauševića Oksa. Četiri godine kasnije ipak je postavio eksploziv i raznio jednoga policajca, policajka je teže ozlijeđena, a više ih je ranjeno. Mozak operacije bravar Naser Palislamović (1973.) iz Ključa uspio je pobjeći ali je jučer i uhićen. Palislamović je navodno oženio sestru Rijada Rustempašića čijoj se skupini sudi za planiranje terorističkih udara na Hrvate i Srbe te međunarodnu zajednicu, a napad na policiju u Bugojnu trebala je biti osveta.

Bugojno-palisl-causevic

Indoktrinacija
Čaušević je tek jedan dio mozaika organizacija poput Aktivne islamske omladine (AIO) u kojoj se regrutiraju mladi Bošnjaci gdje ih se uvjerava u vrijednosti svetoga rata. Mjesta koja su se spominjala kao lokacije okupljanja vehabija i selefija (obje skupine su sljedbenici radikalnog islama) su Lepenica i Miljanovci kod Tešnja, Željezno Polje i Šerići kod Zenice, Busovača, Vitez, Travnik ili Konjic, Jablanica do Gornje Maoče gdje je provedena policijska operacija, pa džamije kralja Fahda kod Sarajeva koja se navodi u izvješćima domaćih i stranih obavještajaca

Bošnjačka politika mora spriječiti novo Bugojno
Bugojno očito nije izoliran slučaj koji je rezultat ratnoga uvoza prakticiranja radikalnoga islama u BiH. Odgovor na ovaj izazov prije svega trebaju ponuditi bošnjačke političke stranke i njihova inteligencija. Od toga će u velikoj mjeri zavisiti i gledanje druga dva naroda, ali prije svega, Zapada prema Bosni i Hercegovini. Bošnjaci su pred povijesno važnim ispitom o čijim rezultatima može ovisiti sudbina države i njihova naroda.

U Bugojnu postoji zlo koje se treba otkloniti
Predsjednik bugojanskog HDZ-a Zdenko Antunović istaknuo je jučer da Hrvati iz ovoga grada stalno upozoravaju na slične pojave od općinskih, županijskih, federalnih ili državnih institucija. Podsjetio je na miniranja obiteljskih kuća povratnika, zvonika crkve sv. Ante, domova predsjednika Općinskog vijeća Ive Mrše, uglednog odvjetnika Stjepana Vukadina koji je tada bio predsjednik Izbornog povjerenstva ...
Pravi sukobi zabilježeni su kad su igrale Hrvatska i Turska. - Radi se o istome receptu iz iste kuhinje, rekao je Antunović. Po njemu, stanje u Bugojnu je jako osjetljivo zbog procesa za terorizam i ratnih zločina nad Hrvatima.
- U Bugojnu postoji zlo i zlo se pokazalo. Dok se to ne otkloni, neće biti mira ni Bošnjacima, ni Hrvatima ni Srbima, rekao je Antunović ističući da su svi razumni Bugojanci ogorčeni posljednjim terorističkim napadom.

Bugojno-exp

Uzroci i posljedice
Od ratnih trauma do vjerske radikalizacije
1.  AlO
Aktivna islamska omladina (AlO) je praktično organizacija kroz koju su se indoktrinirali bošnjački mladići, a brojni članovi ove organizacije bili su bivši pripadnici muslimanske brigade El Mujaheed u kojoj su se zajedno borili strani borci, kao i domaći Bošnjaci. Pripadnici AlO-a najčešće su se vezivali za zastrašivanje Hrvata i Srba, ali i pripadnika međunarodne zajednice u BiH.

2. Terorizam
Izravna je povezanost posljednjeg groznog događaja u Policijskoj postaji u Bugojnu sa sudskim procesom koji se vodi pred Sudom BiH u slučaju "Rustempašić i ostali". Valja reći da je jedan od sudionika ovoga događaja u izravnoj obiteljskoj vezi s ovom skupinom koja se pak sumnjiči za planiranje i pripreme terorističkih napada. Ono što nije uspjelo njima, nažalost, napravio je Haris Čaušević iz Bugojna.

3. Rat
Bugojno je posebno osjetljivo zbog teškoga rata koji se tamo odigrao. Ubijeno je više desetaka zarobljenih Hrvata, stotine su bite držane u logorima, Ni danas se ne zna za sudbinu više desetaka Hrvata, a za što krivnju snose kako ratne radikalne vlasti, tako i skupine pripadnika radikalnih islamskih postrojbi. lako su na početku rata činili većinu u vlasti, Hrvati su danas u Bugojnu na razini ostatka ostataka.

4. Zločini
Najteži zločin nad Hrvatima svakako je odvođenje i ubojstvo najviših vojnih i političkih
dužnosnika Hrvatskoga vijeća obrane, i to upravo u vrijeme kada je načelnik bio Dževad Mlaćo, a zapovjednik postrajbi Armije BiH Selmo Cikotić koji je aktualni ministar obrane BiH. Toleriranje ovih zločina i istodobno neprocesuiranje krupnih riba u ovom postupku bilo je ohrabrenje radikalnim krugovima

5. Propusti
U ovome slučaju izravno se može govoriti da je zakazao sustav. Sigurnosne agencije duže godina, kao i pripadnici državne policije upozoravaju na opasnost od radikalnih krugova, napose selefija i vehabija. No, osim toga njihove aktivnosti su, nažalost, prepuštene lokalnim policijskim tijelima, dok se i primisao o terorizmu odbacivala zbog čestih prigovora bilo da se radi o vjerskim zajednicama ili pak strankama.

6. Vize i sigurnost
Brojne su negativne posljedice bugojanskog terorističkog napada koji upravo predstavlja kontinuitet sličnih zbivanja. Još od ubojstava hrvatskih policajaca, atentata na Jozu Leutara, pokušaja atentata na Papu, napada na FIS Vitez, ali i za samo Bugojno napada na ugledne Hrvate. Prije svega, teško |e očekivati da će Europa tako lako ukinuti vize, što nigdje nije navedeno, ali će sada vjerojatno isplivati u prvi plan.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TERORIZAM
Pres-konferencija visokih zvaničnika BiH
Država mora stati iza policije i tužitelja

Palislamović je organizirao teroristički napad, kazao je Miletić • U napadu u Bugojnu korišteno 15 kilograma eksploziva • Slijede nova uhićenja

BUGOJNO-cc

U terorističkom napadu u Bugojnu, u kojem je u nedjelju stradao policajac Tarik Ljubuškić, a još pet policajaca je povrijeđeno, korišteno je između 14 i 15 kilograma eksploziva.
Ovo je na jučerašnjoj pres-konferenciji predstavnika državnih i entitetskih sigurnosnih struktura u Parlamentu BiH kazao direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić.

Pružao otpor
On je pojasnio da su osumnjičenog Harisa Čauševića, koji je priznao aktiviranje eksplozivne naprave, otkrili službenici policije koji su se na posao dovezli privatnim automobilima. Oni su, naime, na pomoćnim izlaznim vratima, sa stražnje strane zgrade PU Bugojno, primijetili nepoznatog muškarca za kojeg će se kasnije ispostaviti da je Čaušević.

- Pošto su policajci izdali naredbu da se ne udaljava, on se, nakon što je aktivirao minsko-eksplozivno sredstvo, trčeći udaljio u pravcu ispod PU Bugojno. Policajci su se uputili u potragu i blokirali šire područje. Čaušević je uz pružanje pasivnog otpora pronađen u jednom objektu kod Privredne banke - kazao je Miletić.

Pojasnio je da je Čaušević u iskazu policiji potvrdio da je zajedno s njim u pripremi terorističkog napada sudjelovao Naser Palislamović, koji je, iako su policajci i njega vidjeli, pobjegao s lica mjesta terenskim vozilom.

- Prema informacijama koje imamo, on je organizirao izvođenje ovog terorističkog napada - istakao je Miletić i najavio da će u narednih nekoliko dana biti uhićeno više osoba
koje su pomagale Palislamoviću tokom bijega.

Nadalje, potvrdio je da je brzo nakon eksplozije bilo uhapšeno više osoba koje su sat do dva prije napada bile u kontaktu s Palislamovićem i Čauševićem, među kojima su ranije spominjana braća Avdibašić i Adnan Haračić Maca. Obavljena je, kazao je Miletić, kriminalistička obrada tih osoba, ali ih „nismo mogli dovesti u vezu s izvršenjem samog terorističkog akta". Oni su jučer pušteni na slobodu.

Glavni državni tužitelj Milorad Barašin rekao je novinarima da je teroristički napad u Bugojnu jedno od najtežih kaznenih djela koje može zadesiti čovječanstvo. Ponovio je da je napad na policiju ujedno i napad na državu.

- Motivi moraju biti utvrđeni i nalogodavci uhićeni. Ovo je malo veći i širi spektar. Motiv mora biti rušenje ustavnog poretka BiH. Jer, što je napad na policiju ako nije rušenje ustavnog poretka? Nije u pitanju osveta. U ovom trenutku ugroženi smo svi mi, ugrožena je država... Mi se žurno moramo suočiti s ovim i drugim vrstama kriminala u BiH. Vidite, imali smo ubojstvo federalnog doministra unutarnjih poslova Joze Leutara, slučaj „Vitez", masu slučajeva koji nisu razriješeni i sada ovaj napad u Bugojnu. Moramo krenuti u borbu protiv ove vrste kriminala! Država mora stati iza policije i tužitelja - naveo je Barašin.

- Zar nije sramota, a to nam je neko propisao, da goloruk policajac koji je dolazio na posao hvata teroriste, jer je pištolj morao ostaviti u stanici? A policajac je taj koji štiti državu.On nije policajac osam sati, već 24 sata. Usprkos tome, on mora ostaviti u stanici i legitimaciju i pištolj. Mnoge stvari treba promijeniti - zaključio je Barašin.
On je najavio da će u narednih 48 sati biti novih uhićenja.

Odgovarajući na pitanje novinara, Miletić je naveo da je „svako ko je pametan mogao pretpostaviti da će se ovo dogoditi", jer je bilo više slučajeva koji su se dovodili u vezu s terorizmom.
Upitan da pojasni je li bilo operativnih saznanja da bi moglo doći do napada u Bugojnu, Miletić je objasnio da takvih saznanja, kada su u pitanju osumnjičeni Čaušević i Palislamović, nije bilo, ali da je generalno bilo informacija o mogućim napadima.

Začarani krug
Komentirajući navode novinara da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) morala imati saznanja o pripremanju napada u Bugojnu, Miletić je dodao da se pitanje odgovornosti opravdano nameće, ali da se „vrtimo u začaranom krugu".

Ni ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović nije znao odgovoriti zašto OSA nije imala informacije o pripremi napada i zašto oni u konačnici nisu spriječeni, a napadači uhićeni.

Načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS Gojko Vasić rekao je da živimo na prostoru koji je na prvom mjestu po opasnosti od terorizma u Europi. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Naser Palislamović uhićen na području Sarajeva

Osuđivan za mnoga djela, između ostalih i zbog nasilja u obitelji

Intenzivna policijska potraga za Naserom Palislamovićem (37) iz Ključa, nastanjenim u Zenici, za kojeg je utvrđeno da je organizator gnusnog terorističkog napada počinjenog prekjučer na Policijsku upravu Bugojno, rezultirala je jučer popodne njegovim uhićenjem na području Sarajeva.

Brojne presude
Time su potvrđene i indicije da se Palislamović prekjučer iz Bugojna automobilom udaljio prema Sarajevu, gdje, navodno, ima rodbinu. On je, prema pouzdanim informacijama, preksinoć uspio proći jedan od policijskih punktova postavljenih u blizini bh. prijestolnice, jer se s njim u automobilu nalazilo dijete. Ipak, nije se dugo uspio skrivati, a nije poznata točna lokacija njegovog uhićenja, kao ni ostali detalji.

Inače, njegovo ime spominje se na više mjesta u optužnici Tužiteljstva BiH protiv grupe Rijada Rustempašića, podignutoj 15. prosinca prošle godine.
U njoj se navodi da je Palislamović osuđivan na sudovima, uglavnom u Sanskom Mostu, Ključu, Bosanskoj Krupi, za mnoga kaznena djela. Između ostalih, to su: krivotvorenje (za koje je 2004. osuđen na tri mjeseca zatvora), nasilje u obitelji (2006. osuđen na šest mjeseci), ugrožavanje sigurnosti (2006. na dvije godine), zatim još jedno ugrožavanje sigurnosti u vezi s oduzimanjem ili uništenjem službenog pečata ili spisa i nasilje u obitelji (osuđen na 11 mjeseci) i krađa (2008. osuđen na godinu).

- U 2004. godini, u jednom od ovih predmeta, izvršen je pretres objekta koji je koristio Palislamović, kojom prilikom je pronađeno 13,4 kilograma eksploziva TNT, 11 ručnih bombi, 328 metaka (7,62 mm) i određena količina vojne opreme. Pored toga, Palislamović je suđen i oglašen krivim za kazneno djelo namjernog nanošenja tjelesnih povreda, u Osnovnom sudu u Reimsajdu, Njemačka, 7. travnja 1999. godine, te osuđen na četiri mjeseca zatvora. Osuđen je i za sitne krađe u Ljubljani 1991. na mjesec i pol zatvora - navodi se u optužnici.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dan poslije terorističkog akta, u kojem je uz ranjavanje te ogromnu materijalnu štetu ubijen policajac Tarik Ljubuškić, traje istraga, a u Bugojnu tuga, ogorčenje i strah. Najteže je, ipak, obitelji ubijenog Tarika Ljubuškića, koji je samo dan ranije obilježio obljetnicu pogibije brata Admira, dobitnika Zlatnog ljiljana.
Jedino ostalo dijete u obitelji Ljubuškić, Adnan morati će s roditeljima zajedno brinuti o četvero Admirove i Tarikove djece, a najteže mu pada činjenica da je drugog brata izgubio u miru.

Bugojno-smrtovnica-tarik-ljubuskic

Dženaza Tariku Ljubuškiću zakazana je za danas u 17.15 h na groblju Jaklić u Bugojnu gdje je, odlukom Općinskog vijeća, danas dan žalosti.

Zdravstveno stanje policajke Edine Hindić iz Bugojna, koja je povrijeđena u napadu, i dalje je izuzetno teško i nema većih promjena, potvrđeno je iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Policajka Hindić je stalno na monitoringu, namjerno je uspavana i priključena na aparat za disanje. /VL- DA- HB/


Nema komentara

Anketa

Ustavi