RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Uvoz robe iz BiH i Srbije na Kosovo na minimumu

Napisano 23.12.2018. 23:33

Na Kosovo je u prosincu uvezena roba iz BiH i središnje Srbije ukupne vrijednosti 290.000 eura, a u istom periodu prošle godine taj iznos je bio 40 milijuna eura, rečeno je Srni u kosovskoj carini.

Adriatik Stavileci, glasnogovornik kosovske carine, rekao je da je uvoz robe iz BiH i Srbije od 21. studenog, kada su uvedene takse od 100 posto, spao na minimum, jer se trenutno uvoze samo sirovine.

Roba iz Srbije i BiH nadomirena je uvozom robe, uglavnom, iz Italije, Turske i Hrvatske, a na policama prodajnih objekata ima i robe iz Grčke i Bugarske.

Stavileci je naveo da je u prosincu izdano 145 carinskih deklaracija na robu iz središnje Srbije u ukupnoj vrijednosti 250.509 eura i 29 carinskih deklaracija na robu iz BiH vrijednosti 41.059 eura.

Prema podacima carinske službe, sa prijelaza Jarinje, Bijela zemlja i Merdare vraćeno je više desetina kamiona jer nisu imali odgovarajuću oznaku “zemlje uvoznika”. Kamioni su vraćani tijekom prvih desetak dana od stupanja odluke o 100 postotnim carinskim stopama na robu iz središnje Srbije i BiH.

- U posljednjih dvadesetak dana sa prijelaza nije vraćen nijedan kamion s robom, jer uvoznici znaju da imaju obvezu da na proizvodima moraju da imaju oznaku “Kosovo” i da se roba sa deklaracijom “Kosovo i Metohija”,”UNMIK – Kosovo” ili “Kosovo Rezolucija 1244” ne može uvoziti ni carinit -  objasnio je Stavileci.

Mjesec od kako je stupila na snagu odluka vlasti u Prištini o uvođenju carinskih stopa od 100 posto, u veleprodajnim i maloprodajnim objektima na Kosovu, koji su u vlasništvo Albanaca, nema proizvoda iz BiH i središnje Srbije.

Magacini u vlasništvu Srba su zatvoreni ili se u njima nalazi roba sa isteklim rokovima trajanja.

Srbi vlasnici tih objekata ističu da su zbog ove odluke desetine radnika ostali bez posla i da se sada maloprodajni objekti u srpskim sredinama isključivo snabdijevaju robom iz magazina u vlasništvu Albanaca.

Brašno, mlijeko, sirevi i drugi prehrambeni proizvodi prodaju se po cijenama uvećanim za 35 do 45 posto, a ulja iz Grčke i Italije skuplja su za 80 centi u odnosu na ulja koja su dopremana iz središnje Srbije.

Najveći rast cijena zabilježen je u industriji mesa gdje je kilogram “žive vage” govedine skočio na 1,85 centi po kilogramu zbog čega se suho goveđe meso prodaje po cijenama od 12 do 18 eura po kilogramu, prenosi Srna.

Usprkos rastu cijena, Albanci se ne bune, jer se slažu sa odlukom o uvođenju takse. Većina ih objašnjava da im je cilj da se prekidom uvoza robe iz središnje Srbije “spriječi njeno bogaćenje na račun Albanaca”.


Nema komentara

Anketa

Ustavi