RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Veleposlanik Köck: Kiseljak je u cijelome svijetu poznat po čuvenoj mineralnoj vodi

Napisano 12.11.2010. 09:54

Kiseljak - Čelnici općine potpisali memorandum o pristupanju Europskome pokretu

Veleposlanik Köck: Kiseljak je u cijelome svijetu poznat po čuvenoj mineralnoj vodi

Kiseljak je 22. općina u BiH koja je za prioritet svoga rada odredila integracije u Europsku uniju
 

Načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak i vršitelj dužnosti predsjednika Europskog pokreta u BiH Predrag Praštalo potpisali su memorandum o pristupanju Kiseljaka Europskom pokretu u Bosni i Hercegovini, nevladinoj organizaciji čiji je cilj djelovanja stvaranje europskog lobija i klime za priključenje BiH Europskoj uniji.

Europske teme

Prema riječima potpisnika memoranduma, proces europskih integracija na ovaj način će se pokušati približiti svim građanima Kiseljaka.
- Cilj nam je uključiti i male sredine kao što je Kiseljak kako bi europske teme bile dostupne i njima, a ne samo stanovnicima većih gradova i centara - pojasnio je Praštalo.
Na potpisivanje memoranduma kojim je Kiseljak, kao 22 općina u Bosni i Hercegovini, pristupio Europskom pokretu, bio je i Donatus Köck, veleposlanik Republike Austrije u Bosni i Hercegovini, inače posrednik između Europskog pokreta i bh. općina i gradova u procesu lobiranja za pristupanje Europskom pokretu i stvaranju klime za priključenje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. U razgovoru s načelnikom općine austrijski veleposlanik se zanimao za stanje u Kiseljaku te mogućnost investiranja austrijskih tvrtki u ovu srednjobosansku općini.

Sa srednjoškolcima

«Vidio sam u Kiseljaku neke austrijske banke, a volio bih vidjeti i austrijske tvrtke», izjavio je Köck. A da potrebe za inozemnim investicijama u Kiseljaku itekako ima, načelnik Mladen Mišurić Ramljak je ilustrirao sljedećim podacima.

«Od 24 tisuće stanovnika koliko ima Kiseljak, 3,5 tisuća je nezaposlenih. Na evidenciji nezaposlenih imamo 2.480 osoba», pojasnio je kiseljački načelnik. Za Kiseljak je austrijski veleposlanik, kaže, čuo ponajprije zbog istoimene mineralne vode koja je, izjavio je Köck, poznata u cijelome svijetu.

Nakon razgovora s načelnikom općine, austrijski je veleposlanik obišao punionicu mineralne vode Sarajevski kiseljak te o temi europskih integracija održao predavanje kiseljačkim srednjoškolcima.
 
Groblje u naselju Borna
Ukopano sedam austrijskih vojnika stradalih 1879. godine
■ Austrijskog veleposlanika načelnik općine Kiseljak upoznao je i s postojanjem austrijskoga groblja u ovoj općini. Prema saznanjima povjesničara, u groblju u naselju Borna ukopano je sedam austrijskih vojnika stradalih u sukobu s turskim vojnicima 1879. Do 1948. u parku u središtu Kiseljaka postojao je spomenik podignut stradalim Austrijancima, a uklonila ga je komunistička vlast.
Köck je načelnika općine izvijestio kako u Austriji postoji organizacija "Crni križ" koja se brine o grobljima austrijskih vojnika te da će ih izvijestiti i o ovom slučaju. Skupina Kiseljačana nedavno je uredila groblje i očistila ga od korova.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi