RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Veseli me nastavak akcije, ona nas Hrvate povezuje i zbližava

Napisano 23.03.2011. 10:16

Tjedan solidarnost i zajedništva s Crkvom i ljudima BiH, kardinal Puljić uputio poruku

Veseli me nastavak akcije, ona nas Hrvate povezuje i zbližava

Ovogodišnjom, petom korizmenom akcijom Hrvatskog Caritasa želi se objediniti i staviti naglasak na to kako pomoći ljudima da ostanu u BiH, kazao je biskup Josip Mrzljak

U tjednu smo solidarnosti u kojem je započela korizmena akcija Hrvatskoga Caritasa pod nazivom „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH". Svrha korizmene akcije je prikupiti konkretnu, novčanu pomoć, ali i senzibilizirati javnost u Hrvatskoj za solidarnost i zajedništvo s ljudima i Crkvom u BiH, poticati na međusobno pomaganje te njegovanje susreta i uzajamnih posjeta vjernika.

Duh solidarnosti

U povodu početka Tjedna solidarnosti nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izjavio je da ga raduje nastavak akcije, unatoč krizi i klimi koja vlada u Hrvatskoj i BiH.
- Možda nas baš takva situacija treba zbližiti u duhu solidarnosti. Taj duh solidarnosti u prvom je redu molitveni i osjećaj  da smo mi braća po nacionalnom identitetu i po krsnoj milosti, bez obzira na državne granice. To nas povezuje da se osjećamo bližima, da se uruše sve predrasude koje donese politički prljava situacija i da se istinski u ljude vrate povjerenje, osjećaj blizine i zauzetosti. Jasno je da je uz duhovno sigurno važan i osjećaj materijalne potpore, jer koji puta je i mala potpora veliki znak da nismo sami - istaknuo je kardinal Puljić. Na upit vide li se neki pomaci ili rezultati „Tjedna solidarnosti" kroz četiri godine koliko projekt traje, vrhbosanski nadbiskup je rekao da su pomaci spori i da je potrebno konstantno podržavati duh zajedništva i pomoći.

- To se može podržavati medijski, hodočašćima te pohodima jedni drugima. Veseli me da u zadnje vrijeme postoje takve geste - dodao je i kao primjer naveo hodočašće Vrhbosanske nadbiskupije i Banjalučke biskupije u Mariju Bistricu u listopadu, koje je već postalo tradicionalno.
- Ondje doživimo veliki skup iz drugih krajeva gdje zapravo želimo jedni drugima posvjedočiti - zajedno smo! - rekao je kardinal Puljić.

Peta akcija

Ovogodišnjom, petom korizmenom akcijom Hrvatskoga Caritasa "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH" želi se objediniti i staviti naglasak na to kako pomoći ljudima da ostanu u Bosni i Hercegovini. Bilo je važno sagraditi crkve i kuće, no potrebno je ono svagdanje, tako je zamišljen Tjedan solidarnosti, akcija koja bi pobudila pozornost u Hrvatskoj.
- Željeli bismo da se ta inicijativa proširi po cijelom svijetu, te se tako da potpora Hrvatima koji su siromašni.
Živimo u vremenu, kada i mi u Hrvatskoj ne živimo dobro, no, uvijek se može naći način pomoći onima koji su u većoj potrebi. Tako dolazi do izražaja da naši ljudi imaju srca i volje pomagati, rekao je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak te sve pozvao da se prema mogućnosti uključe u ovogodišnji Tjedan solidarnosti koji će se održati do 27. ožujka.

■ PRIKUPLJENO 11,5 MILIJUNA
U dosadašnje četiri korizmene akcije ukupno prikupljeno 11,5 milijuna kuna, čime je financiran 161 projekt iz socijalne skrbi i obrazovanja.

■ PREPOLOVLJEN BROJ KATOLIKA
Broj katolika u Bosni i Hercegovini je prepolovljen. U odnosu na brojke prije rata kad ih je bilo oko 825.000, danas ih je znatno manje - 430.000.

■ HRVATI U RS-u SU OČIŠĆENI
Banjolučki biskup mons. Franjo Komarica naveo je kako je samo na području Republike Srpske nekada bilo 220.000, a 2010. godine 11.200 katolika

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi