RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Matematički je moguća većina bez platformaša

Napisano 23.03.2011. 09:23

ANALIZA - Kakve su kombinacije u igri za državnu vlast

Matematički je moguća većina bez platformaša

Predstavnički dom: Može donositi odluke sa 22 glasa iz oba entiteta
■ Deset zastupnika iz FBiH i 12 iz RS može izabrati Vijeće ministara

Glasovi deset zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH iz FBiH i 12 iz RS dovoljni su da bi ovaj dom, bez stranaka potpisnica platforme SDP-a, legalno mogao donositi odluke, a time izabrati i Vijeće ministara BiH.

Legalne odluke

Od ukupno 42 zastupnika u Predstavničkom domu, potrebna su najmanje 22 glasa, odnosno po jedna trećina iz oba entiteta, za formiranje zakonodavne, a potom i izvršne vlasti u BiH. Obična, a ne "posebna" matematika, kako je to ustvrdio novoizabrani federalni premijer Nermin Nikšić, pokazuje da je bez SDP-a, SDA, HSP-a i NSRzB-a moguće praviti vlast na državnoj razini.

S obzirom na to da Dom naroda Parlamenta BiH ne potvrđuje predsjedavajućeg i novoizabrane ministre, Vijeće ministara BiH moglo bi tako biti izabrano bez glasova platformaša.

Tako bi dva HDZ-a sa svoja četiri državna zastupnika (HDZ BiH - tri i HDZ 1990 - jedan), pod uvjetom da pridobiju četiri zastupnika Saveza za bolju budućnost BiH i dva SBiH, bez ostalih parlamentarnih stranaka iz FBiH mogli okupiti potrebnu federalnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Ako se toj koaliciji priključi osam zastupnika SNSD-a i četiri SDS-a, entitetska većina iz oba entiteta na državnoj razini bila bi osigurana.

Donošenje zakona

Kada je, pak, riječ o Domu naroda Parlamenta BiH, koji se bira iz entitetskih domova, platformaši bi trebali imati sigurnu većinu u Klubu Bošnjaka, ali ne i Hrvata. U Klubu Srba SNSD i SDS imaju četiri delegata, a PDP jednog.
 
Prema Poslovniku, sve odluke koje odobrava ovaj dom moraju imati najmanje jednu trećinu glasova iz svakog od entiteta i natpolovičnu potporu devet delegata od ukupno 15, koliko ima Dom naroda.

SNSD: Vlast je nemoguća bez dva HDZ-a

- Sačekat ćemo odluku Ustavnog suda FBiH pa ćemo zvanično izaći sa svojim stavom o formiranju vlasti na razini BiH. Mislim da su svi svjesni da je to nemoguće bez dva HDZ-a.

Osim toga, ovih dana trebao bi biti održan sastanak SNSD-a, SDS-a, SBB BiH, SBiH i dva HDZ-a kako bismo razmotrili na koji način izaći iz ove krize - rekao je zastupnik SNSD-a u Državnom parlamentu Lazar Prodanović.

■ BROJKE
►42 zastupnika čine Predstavnički dom
►22 zastupnika dovoljna za donošenje odluka
■ 18 ZASTUPNIKA PLATFORMAŠA (SDP, SDA, HSP, NSRZB, DNZ)

►8 zastupnika SNSD-a
►4 zastupnika SDS-a
►4 zastupnika SBB BiH
►4 zastupnika dva HDZ-a
►2 zastupnika SBiH
►1 zastupnik DNS-a
►1 zastupnik PDP-a

■ DOM NARODA
► 5 delegata Klub Bošnjaka
► 5 delegata Klub Srba
► 5 delegata Klub Hrvata

| Dnevni avaz | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi