RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

VIDEO: prof.dr. Zoran Tomić gostovao u Dnevniku 3 HTV

Napisano 27.06.2010. 11:29

Prof.dr. Zoran Tomić gostovao je 24.6.2010. u Dnevniku 3 HTV kojeg je uredio i vodio Siniša Kovačić. Razgovoru s prof. Tomićem prethodio je prilog novinara Ilke Barbarića u kojem su govorili kandidati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Na pitanje urednika Kovačića je li ponovno na djelu nejedinstvo Hrvata u BiH, točnije Hercegovaca kao političkih lidera, dr. Tomić je kazao kako je činjenica da su lideri političkih stranaka tražili, ali nisu našli rješenje u vezi zajedničkog kandidata. „Za mene nije problem činjenica da u izbore idu četiri ozbiljna kandidata iz reda hrvatskog naroda.

Problem je u ustavnim odredbama koje omogućuju da hrvatskog člana Predsjedništva BiH biraju drugi narodi. To je suštinski i stvarni problem vezan za kandidature i ovogodišnje izbore. Nejedinstvo političkih lidera postoji, ali postoji i neravnopravnost Hrvata unutar ustavnog uređenja u BiH.

Jesu li stranke ipak pogriješile izborom više kandidata?

Priznavanje pogreške bilo bi i priznavanje nemoći i činjenicu da se izborni pobjednik za člana Predsjedništva BiH već zna. Moje je mišljenje da izbori nisu završeni kada je u pitanju ova funkcija. Moguća su sva rješenja. U javnosti se i pokušava stvoriti dojam da je sve izgubljeno činjenicom da hrvatske političke stranke nemaju jednog kandidata. Ne mislim tako. Kampanja tek počinje i bit će važno kako i koje poruke će slati kandidati biračima.


Je li ovim odnosom političkih stranaka oslabljena pozicija Hrvata u BiH?

Samo na prvi pogled moglo bi se reći da jeste. Međutim snaga Hrvatskih političkih stranaka i Hrvata neće ovisiti samo o funkciji hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ona će ovisiti i od odziva birača, kao i o činjenici koliko će hrvatske političke stranke imati kandidata u Parlamentarnoj skupštini BiH i drugim parlamentima. Ova situacija može biti kriza, ali i šansa. O tomu će odlučiti birači.

zorantomic.net / ljportal.com


Nema komentara

Anketa

Ustavi