RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Vijećnici složni: Cestama Federacije uputiti Zaključak o nezadovoljstvu izvedbenim projektom Ceste Neum-Stolac

Napisano 07.01.2019. 23:29

U ponedjeljak je u Neumu održana 13.redovna sjednica Općinskog vijeća na kojoj je raspravljano o osam točaka dnevnog reda.

Između ostalog, prihvaćen je prijedlog Odluke o izvršenju Proračuna Općine Neum za 2019.godinu, prijedlog Odluke o subvencioniranju troškova prijevoza učenika srednjih i osnovnih škola s područja Općine Neum, te prijedlog Odluke o utvrđivanju prava i dodjele jednokratne novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta u 2019.-oj godini.

Iako je većina točaka dnevnog reda prošla lagano među vijećnicima, neke su od njih izazvale i određeni stupanj negodovanja. Kao što se i očekivalo, bura se digla oko Odluke o postupanju i uvjetima legalizacije, za koju je jedan od vijećnika HDZ BiH ustvrdio kako se donosi zbog pogodovanja jednom neumskom investitoru. Iako je dotičnog i imenovao te pojasnio izvor takvih informacija, vijećnici Općinskog vijeća propustili su reagirati na ovakve navode.

Inače, Odluka o postupanju i uvjetima legalizacije već je jednom usvojena i provedena, a njezinim ponovnim usvajanjem Općina Neum želi investitorima koji su to propustili učiniti u prvom krugu legalizacije omogućiti dodatnih mjesec dana da pokrenu postupak.

U zraku 13.-e sjednice OV ostalo je visjeti i pitanje hoće li član OV Božo Mustapić podnijeti ostavku na mjesto općinskog vijećnika, obzirom da počinje obnašati i dužnost državnog službenika. Ovakvo je postupanje pak u suprotnosti s Izbornim zakonom BiH, odnosno s člankom 1.8, koji jasno navodi kako državni službenici ne mogu istodobno obnašati i javnu izbornu dužnost, odnosno mogu tek ako podnesu ostavku na taj položaj. Predsjednik Vijeća Vinko Sentić  odbio se oglasiti po ovom pitanju.

 

Nezadovoljstvo izgradnjom puta Neum-Stolac

Apsolutnu je podršku pak dobio prijedlog da se investitoru magistralnog puta M17.3 Neum Stolac, Cestama Federacije, uputi zajednički Zaključak, svojevrsna prosvjedna nota zbog neuvažavanja zahtjeva lokalnog stanovništva izvedbom samog projekta, odnosno rješavanja prometnih petlji prema selima koja će na ovaj način ostati trajno izolirana.

Iako je Ministar prometa i komunikacija u Vladi Federacije Denis Lasić još prije mjesec dana prilikom posjeta Neumu obećao rješavanje ovog problema, još uvijek nema naznaka ikakvom pomaku. Ukoliko se ni u dogledno vrijeme ništa ne promijeni po ovom pitanju, Neumljani će biti prisiljeni iskazati nezadovoljstvo i na druge načine, izjavio je predsjednik OV Vinko Sentić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi