RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

VLADA USVOJILA PRIJEDLOG ZAKONA O REVIZIJI PRIVATIZACIJE BANAKA

Napisano 24.05.2010. 23:46

NAPOKON
Predviđenim zakonom planira se osnivanje Agencija za reviziju privatizacije u FBiH

Vlada FBiH utvrdila je i Federalnom parlamentu uputila Prijedlog zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u gospodarskim društvima i bankama. Donošenje ovog zakona izraz je potrebe za ispravljanjem brojnih propusta uočenih u svim fazama privatizacije gospodarskih društava i banaka, počevši od pripreme, preko same privatizacije, pa do neispunjavanja ugovornih obveza novih vlasnika.
Propusti su karakteristični i za malu i za veliku privatizaciju i za sve njihove metode. Stoga preovladava mišljenje kako privatizacijom nije u cijelosti ostvaren niti jedan strategijski cilj pretvorbe državnog u privatno vlasništvo. Uz to, nadležne institucije nisu na odgovarajući način pratile postupak privatizacije, niti su poduzimale zakonom propisane radnje radi eliminiranja propusta.
Novopredloženim zakonom ostvaruju se jedinstvene pretpostavke za reviziju privatizacije, ali i za rasvjetljavanje sudbine imovine domaćih gospodarskih društava i banaka u drugim državama, te se stvara zakonski okvir za postupanje državnih tijela.
Zakonom se osniva Agencija za reviziju privatizacije u FBiH. Ona ima svojstvo pravne osobe sa sjedištem u Sarajevu i nadležnost za provedbu revizije. Njezino osnivanje ocjenjuje se kao najbolje rješenje za stvaranje zakonskih, kadrovskih i organizacijskih preduvjeta za izvršenje revizije privatizacije, koja je ocijenjena ka odgovorna zadaća.
 
Kroz podnošenje izviješća, u postupak revizije privatizacije bio bi uključen i Parlament FBiH. Kako je danas obrazloženo, neće biti selektivnog pristupa pri reviziji privatizacije.


Nema komentara

Anketa

Ustavi