RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Za konstitutivnost Srba u HNŽ-u, ali ne na ovakav način

Napisano 02.10.2017. 23:18

Podložena dopuna dnevnog reda o amandmanima na Ustav Hercegovačko neretvanske županije kojom bi se srpski narod prepoznao kao konstitutivan u najznačajnijem pravnom dokumentu te županije nije uvrštena na dnevni red današnje izvanredne sjednice Skupštine HNŽ-a.

Za predloženu izmjenu glasovalo je 15 zastupnika, dok je 15 bilo protiv, i to iz Kluba Hrvata (HDZ BiH i HDZ 1990).

Današnja sjednica bila je nastavak izvanredne sjednice, koja je prekinuta 27. rujna, a na kojoj je potpredsjednica županijske Skupštine iz reda srpskog naroda Vesna Saradžić predložila dopunu dnevnog reda.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović u izjavi za medije kazao je kako rješavanje ovog pitanja u toj stranci vide u rješenju jednog cjelokupnog administrativno-teritorijalnog preustroja, odnosno u izmjeni Ustava BiH.

Dodao je kako je u Republici Srpskoj hrvatski narod ispod jedan posto u javnoj upravi te kako bi bilo neozbiljno očekivati od HDZ-a 1990 da podrži jedan ovakav, kako je kazao, licemjeran prijedlog.

- Namjera nam nije bila nikog povrijediti nego stvari usmjeriti prema pravcu za koji mi mislimo da je ispravan - istaknuo je Cvitanović.

Dopredsjednik Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović (HDZ BiH) kazao je novinarima kako nitko iz hrvatskog naroda nije protiv konstitutivnosti, no ne na ovakav način.

- Ovo je papirnata konstitutivnost koja, sve da se i dogodila, Srbima u ovoj županiji ne bi ništa pomogla - naglasio je.

Martinović je rekao kako su klubovi Srba i Bošnjaka predložili identične amandmane u čemu on vidi 'politikantstvo'.

Ovim amandmanima se samo djelomično provodi odluka o konstitutivnosti, jer samo 1. i 4. amandman govore o tome, kazao je dopredsjednik Skupštine HNŽ-a, naglasivši pri tome kako je u jedan od amandmana "ugrađena" i priča o simbolima HNŽ, te o sastavu Vlade, što nema nikakve veze s konstitutivnošću naroda.

- Ako ćemo provoditi odluke, provodit ćemo ih u punom obujmu, a mi ćemo predložiti Ustav HNŽ koji će biti istinski i realan i koji će sadržavati sva ova pitanja- istaknuo je Martinović.

- Nitko ovdje nije protiv Srba, a onima koji su ovo uradili poručio bih kako je rano za predizbornu kampanju – ustvrdio je.

Predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago ocijenio je kako danas nije bilo pomaka kada su u pitanju pojedeni klubovi.

Svatko dizanje ili ne dizanje ruku snosi političku odgovornosti prema javnosti, naglasio je.

Istaknuo je kako u narednom razdoblju očekuje da se kroz političke razgovore i dogovore, pokuša iznaći rješenje da HNŽ-e dobije Ustav, bar u ovom djelu koji se odnosi na konstitutivnost naroda te da se nitko ne osjeća diskriminiran.

Predlagačica amandmana Vesna Saradžić izjavila je, pak, kako je na sceni bila demonstracija sile, odnosno demonstracija jačeg.

- Osobno me je porazilo to što u 21. stoljeću tražite nešto što vam i po Božjem i po zakonu pripada - ustvrdila je Saradžić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi