RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zaključci sastanka stranaka potpisnica Kreševske deklaracije

Napisano 02.02.2010. 12:20

Sastanak Kreševske skupine u Hotelu "Ero"

Jučerašnji sastanak potpisnica Kreševske deklaracije završen je bez konkretnih dogovora, a jedinom novošću može se smatrati činjenica da su se na sastanku u Mostaru okupili svi predsjednici pet političkih stranaka s hrvatskim predznakom te dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, što se nije dogodilo već duže vrijeme.

Po riječima predsjednika HKDU-a BiH Ivana Muse, domaćina sastanka, razgovaralo se o promjenama ustava BiH, izmjenama Izbornog zakona BiH, stanju hrvatskih medija u BiH, te o zajedničkoj inicijativi prema novom političkom vodstvu Republike Hrvatske.

Ponovljen je od ranije poznati stav hrvatskih stranaka da je potrebna cjelovita reforma ustava BiH, no iz odgovora pojedinih stranačkih čelnika kako doći do tih promjena moglo se iščitati da su potpisnici Kreševske deklaracije i dalje daleko od zajedničkog stava.

Tako je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao da se do promjene ustava može doći samo unutarnjim dogovor predstavnika tri konstitutivna naroda, dok je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić mišljenja kako se treba sazvati nova međunarodna konferencija o BiH.

Kada su u pitanju promjene Izbornog zakona BiH pet stranaka s hrvatskim predznakom (HDZ BiH, HDZ 1990, HKDU, HSP Đapić-dr. Jurišić, HSS-NHI) zalažu se za sustav zatvorenih lista, dok Narodna stranka Radom za boljitak smatra kako treba zadržati sadašnji sustav otvorenih lista, a sve stranke su za zadržavanje izbornog praga od tri posto.

Nije postignut nikakav napredak ni kada je u pitanju mogućnost kandidiranja zajedničkog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Odbijen je prijedlog Narodne stranke Radom za boljitak da sve stranke potpisnice Kreševske deklaracije podrže Jerku Ivankovića-Lijanovića, koji je već istaknuo svoju kandidaturu.

Ponovljeno je, tek, da se treba učiniti sve kako bi se spriječilo da još jedan mandat u Predsjedništvu BiH dobije Željko Komšić iz SDP-a BiH.

Stranke potpisnice Kreševske deklaracije još jednom su izrazile zabrinutost stanjem javnih medija na hrvatskom jeziku, a predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 međusobno su se optuživali za nezavidnu situaciju u Hercegovačkoj televiziji Mostar i Radiju Herceg-Bosne.

Tako je Čović kazao da se zna tko su osnivači tih medija i tko ih treba financirati, aludirajući na HDZ 1990 koji je na vlasti u trima hercegovačkim županijama koje su trebale preuzeti osnivačka prava i obveze nad HRT-om Mostar.

Međutim, Ljubić je odbacio te optužbe, kazavši kako Zapadnohercegovačka županija financira HRT Mostar, dok se financiranje te medijske kuće nije moglo osigurati u proračunu Hercegovačko-neretvanske županije zbog protivljenja bošnjačkih stranaka.

Najveći stupanja suglasnosti čelnici šest stranaka pokazali su po pitanju izmjena zakon o prebivalištu i boravištu građana Republike Hrvatske.

Izraženo je zadovoljstvo činjenicom da je prijedlog izmjena prebačen iz žurne u redovitu saborsku proceduru, te je najavljeno kako će predstavnici bh. Hrvata u izravnim razgovorima sa Zagrebom pokušati doći do rješenja koja će zadovoljiti obje strane.

Predstavnici stanka potpisnica Kreševske deklaracije ponovno će razgovarati o svim ovim temama prvog ponedjeljka sljedećeg mjeseca, a domaćin sastanka bit će predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Fena


Nema komentara

Anketa

Ustavi