RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Inicijativa za bojkot predsjedničkih izbora u BiH

Napisano 01.02.2010. 14:04

Kreševska Deklaracija

Hrvatske stranke potpisnice Kreševske deklaracije na današnjem sastanku u Mostaru razmatrat će inicijativu o bojkotu izbora za člana Predsjedništva BiH ukoliko Ustav i Izborni zakon BiH ne budu promijenjeni prije općih izbora planiranih za oktobar ove godine, pišu Nezavisne.

Inicijativu o bojkotu izbora predložio je HKDU, čiji je predsjednik Ivan Musa domaćin današnjeg sastanka potpisnica Kreševske deklaracije. "Sadašnji izborni zakon nije u skladu s Ustavom, a ni sam Ustav ne garantuje da hrvatski član Predsjedništva BiH bude izabran voljom hrvatskog naroda. Nema smisla sudjelovati u izborima ako ove odredbe ne budu promijenjene", kazao je juče Musa, koji ne zna da li će za ovu inicijativu dobiti podršku ostalih hrvatskih stranaka iz BiH.

"Vjerujem da su svi svjesni da s ovakvim odnosom snaga Hrvatima drugi mogu izabrati člana Predsjedništva BiH", dodao je Musa.

Podršku ovoj inicijativi jučer je najavio Jerko Ivanković Lijanović, dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak.

"Procjene kažu da bošnjačkih glasača ima oko 1,5 miliona, naspram oko 300.000 hrvatskih. To znači da Hrvati ni teoretski ne mogu izabrati svog člana Predsjedništva BiH, jer svi iz FBiH mogu glasati za hrvatskog, odnosno bošnjačkog člana Predsjedništva", rekao je Ivanković Lijanović.

Tvrdi da Ustav i Izborni zakon moraju biti promijenjeni kako bi se osiguralo da hrvatski član Predsjedništva bude izabran voljom hrvatskog naroda.

"Ako se to ne desi, podržavamo principijelni stav hrvatskih stranaka da bojkotuju izbore. Mi ćemo imati kandidate za jednog ili sve trojicu kandidata, ali mi smo višenacionalna stranka", dodao je Ivanković Lijanović.

Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, naglašava da je bojkot izbora zadnja mjera koju hrvatske stranke mogu poduzeti. Smatra da bi na današnjem sastanku trebalo da odluče da sve hrvatske stranke izađu sa zajedničkim kandidatom za člana Predsjedništva BiH, prenose Nezavisne.

"Zagovaramo i hitnu reformu Ustava, koja bi podrazumijevala i neizravan izbor članova Predsjedništva BiH na prijedlog Doma naroda parlamenta BiH, čime bi se osiguralo da Hrvati uistinu izaberu svog člana Predsjedništva BiH", kazao je Ljubić.

Dolazak na današnji sastanak uz tri pomenute stranke najavili su i predsjednici HDZ BiH Dragan Čović, HSP Đapić - dr Jurišić Zvonko Jurišić, te HSS-NHI-ja Ljiljana Lovrić. Njihov komentar o mogućem bojkotu izbora jučer nismo uspjeli dobiti unatoč višekratnim pokušajima.

Svevijesti


Nema komentara

Anketa

Ustavi