RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zbirkom pokazati kako Židovi neće biti zaboravljeni u Žepču

Napisano 23.02.2011. 09:28

Posjet - Predsjednik Židovske zajednice Zenica u Žepču

Zbirkom pokazati kako Židovi neće biti zaboravljeni u Žepču

Posjetom židovskom groblju u Žepču uvidjeli smo što sve treba da bi se ono restauriralo, objasnio je predsjednik Židovske zajednice u Zenici
 

Zavičajnu zbirku u Žepču, koja slovi za jednu od najbogatijih zbirki u Zeničko-dobojskoj županiji, posjetio je predsjednik Židovske općine Zenica Jakob Montiljo.

Židovsko groblje

U razgovoru sa Sabinom Maličbegović, ravnateljicom Opće biblioteke Žepče, u čijem okrilju je i Zavičajna zbirka, prisjetio se važnih datuma o životu i djelovanju Židova u Žepču još od 1879. Najveći broj, njih oko 80, iz općine Žepče deportirano je u logore Jasenovac i Staru Gradišku. U to vrijeme ostalo je svega dvoje Židova koji su živjeli u miješanom braku. Iz logora se vratilo petero, a iz izbjeglištva šestero Židova. Židovsko groblje u Žepču osnovano je 1890. i tijekom ratova na ovome području nije razoreno i danas je dosta dobro očuvano.

Jakob Montiljo rođen je u Beogradu, ali je po majci Sarini Musafija Žepčak. Veći dio života proveo je u Subotici. Umirovljen je 2005. i danas živi u Zenici. Židovska općina u Zenici pokriva još i Kakanj, Novi Travnik i Jajce. Montiljova uloga u svemu tome je održavanje židovske tradicije, prikupljanje povijesnih činjenica vezanih uz rad i život Židova.
"Čuo sam da je u Žepču otvorena Zavičajna zbirka koja predviđa postavu svih književnih, slikarskih i drugih djela vezanih uz ljude iz Žepča. I ja se na određen način osjećam Žepčakom i želja mi je pomoći obogaćivanju ove zbirke i da se Židovi koji su boravili u Žepču ne zaborave.

S ravnateljem JU Dom kulture Žepče Marinkom Kelavićem posjetio je židovsko groblje u Žepču i ostale spomenike kulture. Ovom prigodom Kelavić upoznao je Montilja s planovima obnove židovskoga groblja u Žepču, kao jednog od značajnijih kulturnih spomenika u ovoj općini.
"Posjetom židovskom groblju u Žepču uvidjeli smo što sve treba da bi se ono restauriralo. Mladi Žepčaci i svi koji dođu u ovaj grad trebaju znati da su ovdje nekada živjeli i Židovi. Staro žepačko, židovsko groblje je formirano sredinom 18. stoljeća", ispričao je Jakob Montiljo.
"Moja obitelj i ja smo bili u njemačkom koncentracijskom logoru Bergen-Belsen odakle smo se 1945. godine vratili u Suboticu", s tugom se prisjeća Montiljo.

Zajednički projekti

Najveći broj žepačkih Židova stradao je u Drugom svjetskom ratu. Potomci onih koji su ostali danas se nalaze u Mostaru, Londonu i drugdje u inozemstvu, ali najveći broj ih je nastradao u logorima u Jasenovcu i Njemačkoj.
"Nadam se da će biti još nekih zajedničkih projekata vezanih uz zbirku, knjižnicu i groblje. Možda se iznađu i sredstva za postavljanje neke spomen-ploče koja bi govorila o postojanju Židova na ovom području", rekao je Jakob Montiljo, kojem ovo nije prvi posjet Žepču i židovskom groblju

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi