RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zbog epilepsije 14-godišnji Andrej propustio ekskurziju

Napisano 23.06.2010. 12:03

Obiteljska drama: Nakon završetka osnovne škole pojavili se problemi zbog bolesti i puta

Zbog epilepsije 14-godišnji Andrej propustio ekskurziju

Dječak Andrej je u depresiji, roditelji ogorčeni, a nastavnici tvrde: Nismo bili spremni preuzeti odgovornost!

Pravu obiteljsku dramu posljednjih mjeseci proživljava obitelj Liješnić iz Kiseljaka. Kako su nam posvjedočili, sve je počelo kada su nastavnici Osnovne škole Kiseljak odbili na ekskurziju u Republiku Hrvatsku, bez pratnje jednog od roditelja, povesti Andreja Liješnića, učenika osmog razreda. Andreju je, naime, prije tri godine dijagnosticirana epilepsija, a bolest je i razlog što nije mogao s vršnjacima na ekskurziju, zbog čega je, tvrde roditelji, pao u depresiju.

Osjeća se odbačeno

- Andrej se jednostavno osjeća odbačenim od društva, odbija bilo kakve kontakte s djecom i nastavnicima škole koju je nedavno završio, čak mi je nedavno rekao nešto strašno - da ih sve mrzi, ispričala nam je Andrejeva majka Nataša. Njezin suprug Miroslav i ona kažu da niti jednog trenutka nisu Andrejevoj razrednici Ani Uskoković pokušali sakriti činjenicu da im je sin bolestan. Nisu pokušali prikriti ni da je posljednji napad epilepsije imao nekih mjesec dana pred odlazak na ekskurziju. -I sama sam medicinska djelatnica i mogu kazati da su najvažniji redoviti pregledi i pridržavanje terapije. I nakon posljednjeg napada naš je sin bio kod liječnika. Dr. Užičanin, neuropedijatrica s Pedijatrijske klinike Jezero u Sarajevu, koja mijenja njegovu liječnicu dr. Ferihu Catibušić koja je na odmoru, rekla nam je da Andrej može bez problema s ostalom djecom na ekskurziju kao što to rade i brojna druga djeca oboljela od epilepsije, pojasnila nam je Nataša Liješnić. Mišljenje liječnice Užičanin nastavnicima i ravnateljici Osnovne škole Kiseljak, međutim, nije bilo dovoljno. -

Ja kao Andrejeva razrednica nisam mogla preuzeti odgovornost za njega i povesti ga na ekskurziju, kaže Ana Uskoković, nastavnica u Osnovnoj školi u Kiseljaku. Njezin stav podržala je i ravnateljica škole Vitka Grgić.

Usmena suglasnost

- Nama usmeno mišljenje nije bilo dovoljno. Od roditelja smo tražili pismeno mišljenje liječnika specijalista, koje nam nisu dostavili. Radi ovog slučaja zasjedalo je i Učiteljsko vijeće koje je zaključilo da učenik može na ekskurziju, ali uz pratnju roditelja. Oni su sami odbili tu mogućnost i Andreju se dogodilo to što mu se dogodilo. Suosjećamo i s njim i s njegovim roditeljima, ali mi nismo bili spremni riskirati i povesti bolesno dijete, i to na otok. Na ekskurziju smo išli u Bol na Braču, kaže Vitka Grgić, ravnateljica Osnovne škole Kiseljak. Mogućnost da ga prate na ekskurziji, Andrejevi roditelji su kaže odbili upravo kako se njihov sin ne bi osjećao izdvojenim od društva. Roditelji ovog dječaka Nataša i Miroslav ogorčeni su na zaposlenike u Osnovnoj školi Kiseljak što se moralo ovakvo nešto dogoditi i to upravo na kraju sinova školovanja.

Razlozi
Nastavnici tvrde da je to velika odgovornost
On je u godinama kada mu je mišljenje društva važno pa zamislite što bi mu vršnjaci rekli kad bi njega jedinog roditelji pratili na ekskurziju, kaže otac Miroslav. -Vidite da je trend uključiti bolesnu i djecu s posebnim potrebama u normalan sustav obrazovanja, a našeg se sina isključuje, zaključuje Nataša. I dok su roditelji ogorčeni, nastavnici kažu da je na njihovim leđima prevelika odgovornost, a u ovom slučaju jednostavno je nisu mogli podnijeti. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi