RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

ZDK: NAKON KIŠA I BUJICA, OPASNOSTI OD KLIZIŠTA

Napisano 03.06.2010. 09:25

Obilne kiše, koje na području ZDŽ padaju već nekoliko dana, donijele su probleme u odvijanju prometa i ugrozile neka domaćinstva i gospodarske objekte. Nakon što je razina vodostaja većine rijeka u ZDK u opadanju probleme donose pojave klizišta na više lokaliteta. Trenutno je najteže stanje na područjima općina Usora, Tešanj i Doboj-Jug.   
 
U Općini Usora, u naseljenom mjestu Žabljak, na lokalnom putu Žabljak – Vukovo - Tešanj, došlo do aktiviranja klizišta, koje je oštetilo veći dio ovog puta. Klizište je prouzročilo i pucanje vodovodnih cijevi zbog kojeg je obustavljena opskrba pitkom vodom u dijelu MZ Žabljak. Iz općinske službe civilne zaštite saopćili su da se radi na sanaciji ovog klizišta. Došlo je i do djelomičnog izlijevanja rijeke Usore iz svog korita pri čemu su poplavljeni stadion NK Proleter iz Makljenovca, obalni dio MZ Makljenovac i MZ Ularice. Poplavljeni su dijelovi MZ Žabljak, i to u dijelu industrijske zone Plinara, dio stadiona NK Usora i gospodarski objekti u naselju Glamatovići.
 
Na području općine Doboj Jug kiša sa smanjenim intenzitetom u odnosu na prethodna dva dana, a vodostaji rijeke Usore i Bosne su u stagnaciji što je rezultat povratka vode u svoja korita. Objektima  kojima je bio onemogućen prilaz stvoreni su uvjeti za normalnu komunikaciju. U naseljenom mjestu Mravići došlo do pojave aktiviranja starog klizišta. U maglajskoj općini tijekom noći došlo je do aktiviranje klizišta na dijelu puta Novi Šeher - Galovac u dužini oko 100 m, gdje je odsječeno pet privatnih kuća, isto toliko je ugroženo ispod nivoa puta. Aktivirano je klizište u Gornjem Ulišnjaku, gdje je ugrožen jedan stambeni objekt, kao i u mjestu Donji Ulišnjak, gdje je ugrožen jedan stambeni objekt. Ekipe civilne zaštite su na terenu i priprema se evakuacija iz ovog stambenog objekta. Na području Tešnja zbog kiše, koja pada više od 48 sati, došlo je do odrona jedne trake na regionalnom putu RP-474 u mjestu Mekiš, zbog čega je otežano odvijanje saobraćaja i odvija se jednom trakom. Aktivirano je i klizište na lokalnom putu Medakovo – Trepče, oko 100 m2, i ako nastavi sa kretnjom zatvoriti će lokalni put za promet prema selu. Klizišta sa većom površinom su aktivirana u naseljenim mjestima Šije, klizište površine 500 m2  sa voćnjakom, Novo Selo, klizište površine do 500 m2, lokalni asfaltni put u naselju Trepča je zatvoren za promet, a stanovništvo koristi dva alternativna pravca kroz Hodžiće i Zlatiće.
 
Podvožnjak u naselju Nemila kod Zenice zatvoren je za teretni promet, a putnička vozila prolaze pješačkom stazom. Registrirani su odroni prema selima Ponirak, Smajići, Gladovići, i je otežano odvijanje prometa. Trenutno stanje je stagnacije i povlačenja rijeka i potoka.  Regionalni put R-465 Žepče-Zavidovići, koji je dva dana bio zatvoren, je poslije intervencije vatrogasaca, tj. ispumpavanjem vode na lokalitetu podvožnjaka, na ulazu u Žepče,  je stavljen u funkciju. Nema bitnih ugrožavanja stambenih struktura i materijalnih dobara.
 
Prema izvještaju iz Breze povećan je vodostaj rijeke Stavnje, ali za sada bez ugrožavanja stambenih objekata i materijalnih dobara. Intenzivne kišne padavine prouzrokovale su pojavu bujica površinskih voda na cijelom području općine Olovo. Bujični nanosi raznog materijala ostali su na ulicama i prometnicama . Regionalni put  Sokolac – Olovo je oštećen klizištem na više mjesta i mogući su prekidi u saobraćaju. U Zavidovićima vodostaj rijeke Bosne smanjio se za oko 80 centimetara, dok su vodostaji rijeka Krivaja i Gostović zadržali visoku razinu. U mjestu Livade došlo je aktiviranja klizišta koje je ugrozilo lokalni puta, ali se radi na sanaciji štete. (radio žepče)


Nema komentara

Anketa

Ustavi