RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Zenica - Obilježena 18. godišnjica smrti Zorka Žepačkića

Napisano 20.08.2010. 09:20

I ove su godine rodbina, prijatelji i suborci na prigodan način obilježili godišnjicu smrti Zorka Žepačkića, prve žrtve Domovinskoga rata iz zeničkog HVO-a. Žepačkić je rođen 13. prosinca 1954. a poginuo je 18. kolovoza 1992. braneći, s drugim pripadnicima HVO-a s područja središnje Bosne, Jajce.

Na njegov grob predstavnici stradalničkih udruga iz Zenice, predvođeni ratnim zapovjednikom brigade HVO-a "Jure Francetić", pukovnikom Željkom Ljubanićem, položili su cvijeće i upalili svijeće. To su učinili i rodbina te predstavnici kulturnog i političkog života Hrvata Zenice, a prigodnu molitvu na mjesnom groblju u Čajdrašu predvodio je župnik don Ilija Karlović. Svetu misu zadušnicu u župnoj crkvi Srca Isusova u Čajdrašu predvodio je ravnatelj Ureda vojnog dušobrižništva u OS BiH don Tomo Knežević.
- Preko njegova darivanja života za svoj dom, svoj hrvatski narod i svoju domovinu BiH, mi se sjećamo i za njihove duše molimo svih poginulih pripadnika brigade HVO-a "Jure Francetić" iz Zenice, svih poginulih pripadnika HVO-a u središnjoj Bosni i u cijeloj BiH, kazao je u propovijedi don Tomo Knežević.

A Zeničani su ginuli braneći Jajce, Travnik, Komušinu, Kupres, Glamoč..., od srpskih agresorskih snaga, a najveći broj od 133 poginula, život je izgubilo braneći 316 dana potpuno opkoljenu Lašvansku dolinu. Iz Zenice je prognano oko 18 tisuća Hrvata, više tisuća njihovih domova i gospodarskih objekata u Bilivodama, Zmajevcu, Grmu, Janjcu, Podbriježju, Gornjoj Zenici, Drivuši, Dusini i drugim naseljima i mjestima je opljačkano i zapaljeno, a stanovi Hrvata u gradu Zenici su opljačkani ili naseljeni izbjeglim i prognanim Bošnjacima. Više od tisuću Hrvata Zenice, pripadnika HVO-a i civila, prošlo je torture kazamata Armije BiH u KPD-u, Muzičkoj školi, Starom kazalištu, Trokućama, Graćanici..., a sada u Zenici živi tek trećina od predratnih više od 25 tisuća Hrvata. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi