RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

SANDŽAK SAMO ŠTO NIJE BUKNUO!

Napisano 20.08.2010. 21:13

Zapaljive izjave muftije Muamera Zukorlića, traženje partizanske autonomije za Sandžak, kamenovanje niškog autobusa u Novom Pazaru

BEOGRAD - Sandžak samo što nije buknuo!
Ovako smion zaključak može se izvesti poslije zapaljivih izjava muftije Muamera Zukorlića, odnosno najave traženja partizanske autonomije, koja se može da protumačiti i kao priključenje ove srpske oblasti Bosni i Hercegovini. Posljednji u nizu incidenata dogodio se prije dva dana, kada je u Novom Pazaru kamenovan autobus „Niš ekspresa“.

Meho Omerović, poslanik SDPS i član Odbora za bezbednost, kaže da ideje o autonomiji Sandžaka, obnavljanju „zelene transverzale“ i konstitutivnosti Bošnjaka plasiraju ljudi koji žele pažnju, ali nemaju uporište u narodu.

- Žele nanijeti štetu i Bošnjacima i Srbima, da unesu nemir među ljude i da naruše stabilnost u regionu. Te njihove priče su bajka, ali veoma opasna bajka. Da li ti vajni kartografi znaju da u općinama u Sandžaku žive i Srbi i Crnogorci, koji su u nekima i većina? Misle li ti „dobročinitelji“ da će zapaljivim pričama napraviti ambijent gde će neko želeti da uloži svoj novac? - pita se Omerović.

Izvršni tajnik SNSD Rajko Vasić kaže da uspostavljanje tzv. zelene transverzale forsira Zukorlić, „oživljavajući tu ideju uz mogućnost raspada BiH“.

- Ideja datira još od izgradnje Zetre, dvorane u Sarajevu, da bi pred rat ostala u zatišju, sve do ponovnog aktueliziranja iz Sandžaka. To je zapravo vjerska transverzala kako bi se stvorio ustavni problem u Srbiji, nakon čega bi se pokrenulo pitanje i u Crnoj Gori. Raspad Jugoslavije još nije završen, pa kad sve prođe, ostat BiH kao finale - navodi Vasić.

Ninoslav Krstić iz Foruma za bezbednost kaže da su Zukorlić i njemu slični dobili zadatak da pritisnu Srbiju tražeći  autonomiju kako bi se odvratila pažnja od Kosova.

- Tu postoje ozbiljne i opasne namere. Podsjetiću vas na izjavu njemačkog ambasadora Andreasa Cobela, koji je primjetio da neke stvari u Sandžaku tinjaju. To se sada obistinjuje i prijeti da se pretvori u požar - zaključuje Krstić.

Gordana Raković (KURIR)

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi