RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Žepčaci će u anketi govoriti o problemima u svojoj sredini i odrediti najvažnije projekte

Napisano 20.09.2010. 08:45

Lokalno je primarno – Mehanizmi za bližu komunikaciju općinske vlasti s građanima

Žepčaci će u anketi govoriti o problemima u svojoj sredini i odrediti najvažnije projekte

Anketa treba obuhvatiti barem 10% kućanstava u MZ i provodit će se idućih mjesec dana

U sklopu projekta "Lokalno je primarno", koji u općini Žepče realizira Misija OESS-a u BiH, kreirani su mehanizmi preko kojih će se ostvariti bliža komunikacija lokalne općinske vlasti s građanima.

Potrebne mjere
Jedan od ciljeva je povećanje odgovornosti izvršne vlasti i poboljšanje komunikacije s građanima. Kroz projekt se potencira poboljšanje funkcioniranja Općinskog vijeća u Žepču. Općina Žepče se obvezala da će provesti sve aktivnosti i uvesti sve potrebne mjere za postizanje standarda za realizaciju sva tri elementa, kako je i dogovoreno akcijskim planom, u potpunosti surađivati s OESS-om u svim vidovima provedbe projekta te informirati Općinsko vijeće i građane o napretku samog projekta. Tako je Općinsko vijeće Žepča usvojilo odluku o kreiranju anketnog upitnika, kao jednog od instrumenata za koje je zadužena Služba za opću upravu i društvene djelatnosti u suradnji s vijećima mjesnih zajednica. Anketom će se vršiti identifikacija problema na području MZ-a iz raznih oblasti - infrastruktura, sport, ekologija. Podaci iz anketnih listića moći će se koristiti i prije okončanja procesa, a sami građani će odlučiti što je prioritet u njihovoj mjesnoj zajednici, tj. koji je projekt za njih najvažniji, a prva tri projekta za koje se najviše anketiranih građana odluči, ići će u realizaciju. Anketa treba obuhvatiti najmanje 10 posto kućanstava u svakoj mjesnoj zajednici i provodit će se u idućih mjesec dana. Prvi rezultati očekuju se već u listopadu, a sav posao trebao bi biti okončan u studenome kada se priprema nacrt općinskog proračuna za 2011. U njemu će se predvidjeti novčana sredstva za projekte koje budu predložili građani.

Nerad pogađa
No, već se sada pokazalo da brojka od 42 mjesne zajednice u općini Žepče predstavlja problem, a ne prednost kako se to činilo u vrijeme njihova osnivanja. Mnogo veće općine imaju znatno manji broj mjesnih zajednica. Nažalost, velik je broj mjesnih zajednica koje su samo osnovane, a njihov nerad izravno pogađa stanovnike koji su zakinuti za mnoge pogodnosti. Muhamed Jusufović, predsjedatelj Općinskoga vijeća u Žepču, vidi rješenje u okrupnjavanju mjesnih zajednica, čime bi rad postao učinkovitiji. Odluka je na MZ-ima i mještanima.
 
Kriterije za kapitalne projekte utvrdit će Općinsko vijeće
■ Kriterije za odabir kapitalnih projekata u mjesnim zajednicama će utvrditi Općinsko vijeće Žepča, nakon čega će se formirati komisija za kapitalne investicije. Prioritet će imati projekti koji donose rezultate za veći broj građana i od općeg su značenja za općinu Žepče - vodoopskrba, vodovodi, kanalizacije i cestovna infrastruktura. Predloženi projekti moraju biti u skladu s općinskom razvojnom strategijom čija je revizija u tijeku. Na ovom poslu zajedno rade općinske službe, MisijaOESS-a u BiH - Terenski ured Zenica, NVO sektor, privatni sektor i Razvojna agencija Žepče kao tehnički implementator.

U brojkama...
■ 10 posto - najmanje kućanstava u svakoj mjesnoj zajednici u Žepču treba biti obuhvaćeno u anketi koja će se provoditi u idućih mjesec dana, a prvi rezultati se očekuju u listopadu
■ 42 mjesne zajednice u općini Žepče, kako se pokazalo, predstavljaju velik problem, jer ih je mnogo, a ne prednost, kako se ranije smatralo. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi