RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Žepče: Potpisan sporazum o Omladinskoj banci

Napisano 23.05.2010. 09:34

Općina Žepče je jedna od 15 odabranih općina u BiH u kojoj će od ove godine početi s radom Omladinska banka. Radio se o projektu Fondacije Mozaik koja je zajedno sa Komisijom za koordinaciju pitanja mladih u BiH pri Ministarstvu Civilnih Poslova BiH, organizirala u srijedu promociju programa Omladinske banke i ceremoniju potpisivanja Sporazuma o suradnji s načelnicima 15 općina u BiH u sali Parlamentarne skupštine BiH.

Ovom ceremonijom Fondacija Mozaik želi da istakne rezultate i iskustva dobre prakse programa Omladinske banke u 15 općina u BiH i partnerske odnose sa predstavnicima općinskih, entitetskih i državnih institucija kroz doprinos sudjelovanju mladih u razvoju lokalnih zajednica u skladu s strategijama za mlade i dokumentima omladinske politike.

Na ceremoniji se obratio i Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH; Allan Reed, direktor Misije USAID BiH; te Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik.

U ime Općine Žepče, sporazum je s Fondacijom Mozaik potpisao Općinski načelnik Mato Zovko. Ceremoniji potpisivanja su pored načelnika Mate Zovke i savjetnika načelnika Damira Jukića, nazočili su i članovi Odbora Omladinske banke Žepče, koji su prethodna četiri dana bili na treningu održanom u Sarajevu.

Fondacija Mozaik, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj osnovala je u ožujku 2010.godine. deset novih Omladinskih banaka u partnerstvu sa općinama Doboj-Jug, Gornji Vakuf-Uskoplje, Kotor Varoš, Kozarska Dubica, Novi Grad, Novci Travnik, Srbacm Šipovo, Zavidoviće i Žepče, sa kojima su potpisani i Memorandumu o razumijevanju i zajedničkoj podršci razvoju Omladinske banaka u periodu od 2010 do 2012.

Program Omladinske banke ima za cilj da poveća sudjelovanje mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.

Omladinskim bankama upravljaju odbori sastavljeni od deset članova u dobi od 15 do 30 godina, izabranih na javnom pozivu i educiranih da vode program malih grantova koji direktno podržavaju jačanje povjerenja i suradnju mladih te njihove projekte većinom u ruralnim oblastima. U partnerstvu sa općinama, Fondacija Mozaik je tijekom 2008. i 2009. godine razvila pet Omladinskih banaka i to u Modriči, Mrkonjić Gradu, Šekovićima, Tešnju i Zvorniku. Omladinske banke u ovim su općinama podržale 83 projekta mladih, ukupne vrijednosti oko 275.000 KM. Fondacija Mozaik je za novih deset Omladinskih banaka omogućila edukaciju 100 članova odbora banaka i time podržala njihovu aktivnu ulogu u implementaciji općinskih Strategija za mlade.

U periodu 2010-2011. godine novih deset Omladinskih banaka će imati ukupni fond od 400.000 KM, tim će se sredstvima podržati oko 200 projekta neformalnih grupa mladih većinom u ruralnim dijelovima pomenutih općina.


Nema komentara

Anketa

Ustavi