RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Žepče - Prema statističkim podacima, za sada nema opasnosti od bijele kuge

Napisano 20.01.2011. 11:16

Natalitet veći od mortaliteta

Žepče - Prema statističkim podacima, za sada nema opasnosti od bijele kuge
 
Do kada će pozitivan trend ostati, veliko je pitanje s obzirom na svakodnevno poskupljenje i sve niži životni standard građana

Prema službenim podacima Centra za pružanje usluga građanima Općine Žepče, u protekloj godini broj rođenih u odnosu na broj umrlih bio je znatno veći, što je, s obzirom na statističke pokazatelje drugih općina u Bosni i Hercegovini, u svakom slučaju ohrabrujući podatak.
Tako je u prošloj 2010. godini, rođeno ukupno 299 djece, umrlo 188 građana, dok je ukupan broj vjenčanih parova 203.
Međutim, zanimljiv je podatak da je od ovog ukupnog broja malih Žepčaka, samo 55 djece rođeno i upisano u Žepču, jer se najveći broj žepačke djece rađa u Županijskoj bolnici Zenica pa se upis djece u matične evidencije vrši u Općini Zenica (244 u 2010. godini). Iako je broj rođene djece u 2010. godini nešto manji u odnosu na ranije godine, u Žepču je konstantan prirodni priraštaj odnosno natalitet je gotovo duplo veći od mortaliteta.

- Dakle, na osnovi ovih statističkih pokazatelja, može se reći da u općini Žepče bar trenutno ne postoji prijetnja od takozvane bijele kuge, ali dokle će ovakav pozitivan trend nataliteta i ostati veliko je pitanje, s obzirom na to da u Bosni i Hercegovini svakodnevno poskupljuju kako osnovne životne namirnice, tako i sve ostalo. Također je vrlo važno napomenuti i da je životni standard građana svakim danom sve niži, ističe Damir Jukić, menadžer Centra za pružanje usluga građanima.

U izvješću Federalnog zavoda za statistiku za listopad prošle godine, u odnosu rođeni - umrli, najlošija slika je u Srednjobosanskoj županiji, dok je najbolja u Tuzlanskoj županiji.

| VL | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi