RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Županija Posavska može kreditom prva završiti obnovu

Napisano 17.06.2010. 10:58

Vlada RH najveći je pojedinačni donator obnove u BiH. Tisuću paketa doznačila je za Bosansku Posavinu...

U Odžaku je jučer upriličeno potpisivanje ugovora za donaciju građevnoga materijala za 43 osobe iz općine Odžak. Radi se o pojedinačnim donacijama koje je osiguralo Federalno ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe. Potpise na ugovore stavili su uz povratnike i Josip Jerković, šef Županijskoga ureda za izbjegle i raseljene osobe, te predstavnici federalnoga ministarstva Ševka Palo, Nada Bašić i Požek Jan.

Tisuću paketa od RH

- U ovim godinama recesije gotovo da nema stranih donatora, a uvjerljivo najveći pojedinačni donator u BiH pa i u Bosanskoj Posavini je Vlada RH. Hrvatska je Vlada na naš prostor lani isporučila 1.000 paketa građevnoga materijala na područje Bosanske Posavine, a na područje Županije Posavske oko 420 paketa tog materijala. U tijeku je isporuka građevnoga materijala i za 35 odžačka povratnika - kaže Jerković.

Od Vlade RH pripremljena je i donacija od ukupno 60 paketa građevnoga materijala za tri općine Županije Posavske (po 20 za svaku) od oko milijun maraka. Sve je pripremljeno za potpisivanje ugovora najkasnije do 1. kolovoza. Drugi po iznosima donacija za Bosansku Posavinu je Ministarstvo za ljudska prava, odnosno Fond za povratak (hrvatski predstavnici Slavko Marin, Davor Čordaš i Nevenko Herceg). Za obnovu stambenih jedinica ukupno je iz tog fonda obnovljeno sedam stambenih zgrada (900.000 KM), od kojih pet u Odžaku i dvije u Domaljevcu te 200.000 KM za obnovu obiteljskih kuća, sistemom ključ u ruke, za općinu Orašje. Nažalost, niti jedna stambena zgrada nije obnovljena u općini Orašje.

odzak-aa

- Velika je zainteresiranost Hrvata za povratak u Bosansku Posavinu i BiH uopće, iako neki mediji uporno tvrde suprotno. To potvrđuju podaci da je u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice 4000 zahtjeva za povratak Hrvata u BiH; u Ministarstvu za raseljene RS-a 3500 zahtjeva, u Vladi RH 4000 zahtjeva, što je mjerilo koje govori o zanimanju Hrvata za povratak u BiH. Svi koji drukčije tvrde, ne žele dobro prije svega povratnicima, a onda
i nama usložnjavaju traženje eventualnih donatora, tvrdi Jerković.

BiH se nada međunarodnom kreditu u iznosu od 400 milijuna maraka za obnovu i povratak. - Bosanska Posavina očekuje od toga jednu četvrtinu kako bi završila ukupan proces obnove. Od toga bi 70 milijuna maraka išlo za obnovu i rekonstrukciju kuća, a 30 milijuna maraka za održivi povratak, opstanak i ostanak u Posavini.

odzak-bb

Obnova i povratak

Ukoliko bismo dobili taj iznos, kaže Jerković, federalni dio Bosanske Posavine (Županija Posavska) bio bi prvi dio BiH koji bi završio proces obnove. Najmanje 20 milijuna maraka doznačeno je su za obnovu stambenih objekata u Županiji Posavskoj za proteklih deset godina rada Ureda za izbjegle i raseljene ŽP-a. Podatak je to vrijedan hvale jer jedini zaposlenik toga ureda Josip Jerković velikim je dijelom svojim angažmanom zaslužan za ostvarene kontakte. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi