RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Županijske institucije u zgradi Dževada Mlaće

Napisano 17.04.2012. 10:42

Bugojno - Dok općinske zgrade zjape prazne

Županijske institucije u zgradi Dževada Mlaće

Mlaćo svakog mjeseca iz državne kase dobije 2.507 maraka

Rastrošnost i glomazan birokratski aparat rak su rana bh. društva. Umjesto da se u vremenu opće besparice i nezaposlenosti radi na uštedama, domaći vlastodršci rasipaju narodni novac gdje god stignu.

Privatni džepovi

Kako se proračunski novac najefikasnije može isisati i strpati u privatne džepove školski je primjer Srednjobosanska županija i općina Bugojno. Šokantan je podatak da Vlada SBŽ na osnovu ugovora o zakupu prostorija za smještaj županijskih institucija godišnje izdvaja 150.252 KM.
„Dnevni Avaz“ je došao do podatka da Vlada SBŽ ima zaključen ugovor sa poduzećem „Urbanizam, projektovanje i inžinjering“ iz Bugojna. U prostorijama tog poduzeća smješteni su Zavod za urbanizam, projektiranje i inženjering i za to se iz proračuna mjesečno plati 574 KM.
Tu je i Županijska uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove za što se mjesečno plaća 1.183 KM te inspekcije - odjel Bugojno, što se iz državne kase plaća 749 KM.

„Dnevni Avaz“ iz dobro obaviještenog izvora saznaje da je vlasnik spomenute firme Dževad Mlaćo, ratni predsjednik općine Bugojno i čovjek za kojeg dobro upućeni kažu da iz sjene upravlja bugojanskim ogrankom stranke SDA. Mlaćo svakog mjeseca iz državne kase mjesečno dobije 2.507 KM i u ovom poslu dobro profitira.
Za to vrijeme prazne zjape prostorije čiji je vlasnik država, poput zgrade Koprivnice u koju su se mogle smjestiti barem neke od spomenutih institucija.

Napraviti uštede

Tahir Lendo, premijer SBŽ, kako je rekao za „Dnevni Avaz“, svjestan je da se iz proračuna izdvaja značajna suma novca za zakup, ali da se radi na tome da se naprave uštede.
- Kada je riječ o zgradi Koprivnice, ona je prešla u gazdovanje, u vlasništvo i upravljanje Šumsko-gospodarskog društva Srednjobosanske šume i u proceduri je da se dio naših institucija smjesti u tu zgradu. Mislim da će u toj zgradi biti smješteni Županijski zavod za prostorno planiranje i Županijska uprava za geodetsko-imovinske poslove – kaže Lendo.

Brojni zakupi

Vlada je sklopila ugovor i sa općinom Novi Travnik za smještaj Županijskog suda za što se mjesečno plaća 4.515 KM. Županijska uprava za šumarstvo zakupljuje prostore u Kiseljaku i Kreševu za što izdvaja 450 KM mjesečno. U prostorijama općine Travnik smještena su tri ministarstva, za što Vlada mjesečno izdvaja 4.950 KM.
Zanimljivo je i to da Vlada SBŽ koristi i prostorije bez riješenih imovinsko-pravnih odnosa. To se odnosi na zgradu u ulici Stanična 43 u Travniku u kojoj je sjedište Vlade i četiri ministarstva.


| DA | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi