RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Aluminij kupio još jedan dan, danas i sutra nema isključenja

Napisano 14.10.2018. 23:23

Stotinjak radnika mostarskog Aluminija okupilo se danas ispred trafostanice na Čulama kako bi poslali upozorenje nadležnima oko situacije u Aluminiju i spriječili isključenje struje. Kako su kazali, uspjeli su 'kupiti' još jedan dan struje i odgoditi isključenje s naponske mreže.

Zbog odluke Nezavisnog operatera sustava (NOS) jutros je zbog nagomilanih dugova mostarski Aluminij trebao biti skinut s elektroenergetske mreže.

Ipak, to se nije dogodilo jer su, kako je kazao generalni direktor Aluminija, uspjeli kupiti još jedan dan...

- Situacija je takva da smo uspjeli nekim vlastitim sredstvima riješiti struju za ponedjeljak, što se tiče utorka i nastavka tjedna to pokušavamo riješiti tako da se firma sama snađe. Imali smo kontakte s Vladom FBiH, u ovome momentu direktan kontakt imali smo s dopremijerkom (op.a. Jelka Miličević) koja se uključila, premijer (op.a. Fadil Novalić) i resorni ministar (op.a. Nermin Džindić) se nalaze na službenom putu situacija je i dalje kritična, nama stoji blokada i skidanje od strane NOS-a. Mi još pokušavamo iznaći rješenje.Kupili smo jedan dan, bez direktnog uključenja nadležnih organa situacija se neće riješiti - rekao je generalni direktor Aluminija Boris Pandža.

Dopremijerka radi na rješavanju problema, obećala je pomoć - dodao je Pandža i kazao da da je ukupan dug velik:

- Ukupna dugovanja su velika, prema NOS-u preko tri milijuna, prema EP HZ preko 20 milijuna, bez starog duga, dok stari dug iznosi oko 180 milijun, prenosi Dnevnik.ba.

 

Aktiviranje aneksa

- Aneks 8 između Vlade FBiH trebao je biti aktiviran no do toga nije došlo. Vlada Nermina Nikšića potpisan je 17. 06. 2013. tim Aneksom se Vlada obvezala da će subvencionirati ele. energiju i dio duga, au zamjenu je dobila dio dionica društva. Aluminij se obvezao obeštetiti stare prijeratne radnike. Trenutno nas duže prijeratni radnici, koje Društvo do tada nije bilo obeštetilo pa su oni išli prema sudu, ali će Društvo ispuniti obveze. - kazao je Pandža.

U ovom slučaju samo Aluminij nije dobio ono što je rečeno, a to je subvencija za struju. - dodao je Pandža.

 

Skreću pozornost

Romeo Biokšić iz Sindikata radnika Aluminija rekao je da skreće pozornost na Vladu FBiH.

- Radnici su u velikom strahu za svoja radna mjesta. Nećemo dozvoliti da se tvornica ugasi, ovo je samo prva stanica gdje smo se pojavili, druga stanica je Sarajevo ako se nešto u međuvremenu ne riješi. Nadamo se da će Vlada FBiH shvatiti ozbiljnost ptoblema i poduzeti neke korake. - kazao je Biokšić.

Na upit zašto se ranije nije reagiralo, Biokšić je kazao da iz Vlade Federacije nije bilo interesa za sastanak:

- Mi smo ih upoznali ranije kao sindikat, slali smo dopise premijeru da ih upoznamo, nismo pozvani na sastanke, izbjegavali su sastanak s nama. - naveo je Biokšić.

 

Teška situacija

Mi samo tražimo ispunjenje Aneksa broj 8 - rekao je Dalibor Miloš. 

- Cijelo smo vrijeme upozoravali Vladu da se to može dogoditi, imamo komunikaciju s dopremijerkom, ali nemamo nikakav službeni odgovor iz Vlade.

Na upit gdje je zapelo od 2013. do danas, Miloš je rekao da do sada nije bilo potrebe da se aktivira taj aneks, no da sada više nema prostora.

Moramo imati formalno-pravni okvir kakve imaju ostale slične tvrtke u Europi da bi poslovalo tržišno, točno se mora znati kolike su cijene elektroprijenosa i ostalih tarifa. Mi nismo u stanju izvaditi bankarske garancije zbog duga od prije četiri-pet godina, zato sada plaćamo struju po 83 eura, a da smo imali te garancije plaćali bi 42 i do ovoga ne bi ni došlo. Ne može ni uprava ni nadzorni odbor riješiti pitanje duga između dvije javne tvrtke kojima je nadležna Vlada FBiH, ovo je bilo samo pitanje kad će se dogoditi ovaj splet. - rekao je Miloš.


Nema komentara

Anketa

Ustavi