RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mostarski Aluminij u nedjelju prekida proizvodnju, hoće li reagirati Vlada FBiH?

Napisano 12.10.2018. 23:22

Aluminij d.d. Mostar će raditi još 48 sati i onda se će se prekinuti proizvodnja zbog prekida u opskrbi strujom, ako se nešto žurno ne učini, rečeno je danas na izvanrednoj konferenciji za medije Uprave Aluminija d.d. Mostar, prenosi dnevnik.ba.

Posljedica je to odluke Nezavisnog operatera sustava (NOS) da u nedjelju zbog nagomilanih dugova skida mostarski Aluminij s elektroenergetske mreže.

"Situacija u Aluminiju već neko vrijeme nije dobra. Računi za struju su enormno visoki. U neizdrživoj smo situaciji. Upoznali smo vlasnike sa situacijom i tražili smo pomoć. Ova situacija prevazilazi ono što mi možemo sanirati. Prekompleksna je i preteška da je mi sami riješimo", rekao je v.d. generalnog direktora Aluminija Boris Pandža.

Kaže i kako nisu dobili nikakve informacije od Vlade FBiH, većinskog vlasnika Aluminija o njihovim potezima.

"Dobili smo obavijest od NOS-a da u nedjelju počinju s isključenjem Aluminija s mreže. To znači prekid opskrbe električnom energijom koji će izazvati nesagledive posljedice po poslovanje Aluminija. Time će se uništiti ono što ni rat nije mogao uništiti. Ne možemo preživjeti takav način gašenja. Štete će biti nesagledive. Moramo posebno istaknuti i da je to sve opasnost za same uposlenike, njihovo zdravlje i živote. Ekonomske štete su pak nesagledive. Pokušali smo kontaktirati nadležne, ali nemamo nikakav odgovor", rekao je Pandža.

Govoreći o tomu kako se došlo u ovu situaciju, Pandža je rekao kako je 2013. g. s Vladom FBiH potpisan sporazum o subvencioniranju cijene struje za Aluminij koji nikad nije ispoštovan.

"Zauzvrat je Vlada FBiH dobila povećan udio u vlasništvu. Mi smo trebali dobiti subvencije ali se to nikad nije realiziralo. Vlada je pak dobila povećan udio u vlasništvu. Ako je ovo država prava, onda apeliram da se ispoštuje ono što je potpisano. Mi ne tražimo ništa drugo osim onoga što je Vlada bila dužna ispuniti prema nama. da se to ispunilo mi ne bismo bili u sadašnjoj situaciji", izjavio je generalni direktor Društva.

"Imamo još 48 sati života", dramatično je upozorio Pandža.

Također, izjavio je kako se u BiH sve veže za politiku pa tako i problemi s kojima se suočava Aluminij.

"Ako se ne ispunjava sporazum, onda je to politička a ne pravna stvar", rekao je Pandža.

''Teret nagomilanih dugovanja, nelikvidnost, nemogućnost dobivanja bankarskih jamstava za sklapanje dugoročnih ugovora za nabavu električne energije, u konačnici i potpuni poremećaj s cijenama struje i glinice, doveli su nas do točke s koje sami ne možemo dalje'', rekao je predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Dalibor Miloš.

Isto tako, Miloš je pojasnio kako bi sve bilo drugačije da nije bilo dugova za struju koji su nastali tako što Vlada FBiH nije poštivala ugovor o subvencioniranju.

"U tom slučaju mi bismo mogli dobiti bankarske garancije i kupovati sirovinu po cijeni koja je bila povoljna. Imali smo priliku kupiti struju po cijeni od 42 eura za mW/h. Ali nismo mogli jer nismo imali garancije. Sad plaćamo struju po cijeni 85 eura mW/h. To na mjesečnoj razini iznosi skuplje za osam milijuna maraka", rekao je Miloš.

Pandža je ipak istaknuo kako vjeruje da će Aluminij preživjeti.

"Čvrsto vjerujem da se neko rješenje mora pronaći", izjavio je Pandža.

"Nemojte misliti da mi nećemo učiniti sve da se ne dogodi najgore. Mi ćemo se nastaviti boriti. Rješenje je u rukama Vlade FBiH koja treba ispuniti potpisane sporazume", rekao je predsjednik Nadzornog odbora Aluminija.

Vlada FBiH, rekao je Miloš, je znala za probleme Aluminija.

"Mi vidimo da smo probudili svijest da se nešto mora uraditi. Rješenje je na Vladi FBiH, u poštivanju potpisanog i oni to nikad nisu ni negirali", rekao je Miloš.

Također, izjavio je kako je Vlada FBiH svega svjesna i kako Uprava Aluminija nije počela raditi na rješavanju ovog problema u posljednjih 10 dana, nego intenzivno na tom radi posljednje tri godine.

"U ovoj državi sve sporo ide i bojim se da na kraju reakcija ne bude zakašnjela", dodao je Pandža i znakovito istaknuo kako je moguće da radnici Aluminija pokušaju spriječiti skidanje Društva s mreže.

"To se mora uzeti u obzir. Ovdje imamo 900 radnika koji neće tek tako gledati kako se gasi Društvo", rekao je Pandža.


Nema komentara

Anketa

Ustavi